Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.9.12 / dotaz č. 35675
Dobry den,

planuji novostavbu a zvazuji jaky system vetrani pouzit. Pokud si najdete chvili casu, byt jen vetu, budu rad.

Budou to dve podlazi, konstrukce VPC+betonove stropy, zatepleni obdobne pasivnimu standardu, sklep bokem ve svahu, vytapeni a TUV pravdepodobne cerpadlem. V blizkosti je dalnice. Hluk pri otevrenych oknech muzu omezit dispozici (obytne mistnosti na odvracene strane od dalnice), ale v pripade pouziti vetraciho systemu, ktery zajisti jak vetrani, tak zvukovy filtr, muzu mit dispozice jinak. Doporucujete mi pouzit vetraci system, popr. jaky? Mam za to, ze trh vetracich jednotek je mozna jiz zmanipulovany reklamou centralnich systemu a mozna existuje neco ve stinu, co stoji za realizaci. Hlavne z tohoto duvodu se ptam nekoho se zkusenostmi.

Jeste bych pripojil jeden dotaz. Jde o umisteni kuchyne. Možnosti umístění jsou JV (26° od jihu, takže jih) nebo SZ (...takže sever). Obecně se doporučuje vyvarovat se kuchyně na jihu, ale plusem pro toto řešení je v mém případě výhled do zahrady. Severní orientace nabízí výhled na vstup do domu, stání pro auto. Více se mi zamlouvá jižní orientace, ale mám obavy z přehřívání kuchyně neboť předpokládám okno na pracovní plochu nebo celovyskove proskleni. Žena má vaření jako koníček, takže nerad bych něco zkazil.

S pozdravem
Zdravím a děkuji za dotaz.

Větrání: Určitě bych volil nucené větrání. Dnešní domy a jejich konstrukce neumožňuje tzv. přirozené větrání, tedy větrání netěsnostmi a proto vzniká mnoho problémů, od plísní až po vysokou koncentraci CO2 v dýchaném vzduchu. Při nevětrání se pochopitelně zvyšuje koncentrace i ostatních škodlivin v interiéru, od různých aerosolů až po radon. Nuceným větráním zároveň dojdete i k možnosti vložit rekuperaci. Tou lze ušetřit při stávajících domech i více jak 50 % energie na vytápění.
Tento server je nekomerční a proto je problematické doporučovat jakoukoliv firmu, nicméně tuto zásadu poruším a řeknu, že podle mého soudu a počtu instalovaných jednotek má v tomto směru asi nejvíce zkušeností Atrea.
Nucené větrání pochopitelně způsobí i mírný hluk, který je však nepříjemný tam, kde je v noci ticho. Při ruchu okolí tento šum zapadne a není patrný.
Pro zajímavost: staré domy měly vždy nucené větrání - kamna na pevná paliva odtahovala vzduch z místností, kam byl netěsnostmi nasáván čerstvý vzduch z exteriéru. Proto nebyly problémy s plísněmi či radonem.

Ohledně orientace ke světovým stranám: Ano, existují obecná doporučení, kam jednotlivé místnosti orientovat. To je ovšem nutné zkorigovat s možností dispozic domu daných zasazením do krajiny, pozemkem a se způsobem života rodiny, který se však v průběhu užívání domu. U zaměstnaných lidí je obvyklé, že přes den je dům prázdný (až na období, kdy jsou malé děti) a je obýván pouze večer a v noci. U starších lidí je naopak normální, že jsou v domě celý den.
U všech novostaveb domů by se měla řešit možnost přehřívání interiéru vhodným způlsobem, ať již půjde o slunolamy, markýzy, žaluzie, okenice... Způsobů je hodně. Naši předci toto řešili výsadbou listnatých stromů. Ty v létě stínili a zároveň ochlazovali svoje okolí (vzrostlý strom má chladící výkon i 20 kW). Na zimu pak olistění shodili a umožnili sluneční zisky. Výsadba lip či kaštanů dnes není obvyklá a proto se toto musí řešit v rámci stavby stínícími prvky.

Zdraví
Roman Šubrt