Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.12 / dotaz č. 35781
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na ohřev teplé vody v RD. Rekonstuujeme dům, kde je zavedený plyn i elektřina a je zde nový kotel na tuhá paliva, který bychom chtěli zachovat a používát k vytápění společně s plynovým kotlem. Zajímalo by mě, zda je výhodnější elektrický bojler nebo plynový zásobník na ohřev teplé vody. S tím, že rozvody vody jsou dlouhé a vedou i do patra. Bojler by byl umístěný u kotle s tím, že by bylo možné ohřívat vodu v zimě částečně kotlem na tuhá paliva, jinak elektřinou na noční proud. Co je výhodnější z hlediska provozu i nákladů na pořízení? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

Nejprve bych se věnoval energetickým nákladům. Jedná se o orientační propočet a může se lišit podle ceny nakoupeného pevného paliva (sezónní slevy u uhlí, vlastní nebo přístup k levnému dřevu). Pro elektřinu a zemní plyn jsem uvažoval s cenou od alternativních obchodníků, kteří jsou levnější než místně příslušní obchodníci, ale nejsou úplně nejlevnější.
Jedná se o cenu vyrobené energie bez nákladů na manipulace s pevnými palivy se započtením účinností:
1. Dřevo 1 Kč/kWh – nutná manipulace s palivem
2. Hnědé uhlí 1,2 Kč/kWh - nutná manipulace s palivem
3. Zemní plyn 1,6 Kč/kWh – nejkomfortnější způsob ohřevu
4. Elektřina NT 2,1 Kč/kWh – ohřev probíhá je v nízkém tarifů 8 hodin za den při sazbě D25d převážně v nočních hodinách a při případném vypuštění je nutné s ohřevem čekat až na přepnutí nízkého tarifu.

Při předpokladu spotřeby teplé vody 100 m3 za rok je potřeba tepla na její ohřev 5250 kWh.

Roční náklady na ohřev teplé vody jsou podle tohoto propočtu:
1. Dřevo 5250 Kč
2. Hnědé uhlí 6300 Kč
3. Zemní plyn 8400 Kč
4. Elektřina NT 11025 Kč

Toto jsou jen teoretické čísla, dřevo a uhlí se nebude používat mimo topnou sezónu, původní realizace byli takové, že se teplá voda mimo topnou sezónu ohřívala elektřinou v nízkém tarifu což je cca 139 dnů. V této kombinaci vychází náklady na ohřev teplé vody 7600 Kč resp. 8200 Kč.

Z tohoto propočtu vychází, že není podstatný rozdíl v nákladech mezi celoroční ohřevem teplé vody na zemní plyn a kombinace tuhých paliv s elektřinou. Při využití kombinace zemního plynu s pevnými palivy budou náklady asi o 1000 Kč nižší, ale i tak to jsou hodnoty, při kterých, podle mého názoru, nemá smysl systémy složitě kombinovat.
Součástí posouzení by měl být i komfort přípravy teplé vody a její dostupnost. Z uvedených alternativ zajišťuje ohřev zemním plynem největší komfort.

Doporučuji Vám nechat současné systémy vytápění a ohřevu teplé vody posoudit se zaměřením na to, jak v této chvíli fungují a využít jejich možné kombinace bez velkých investičních nákladů i za podmínky, že bude vyžadovaná ruční obsluha při přepínání jednotlivých zdrojů.


Nicméně všechny tyto rady jsou obecného charakteru, bez prohlídky zařízení, jeho funkce a stavu není možné relevantně poradit.

Doporučuji Vám stanovní množství pevných paliv jaké bude schopni případně ochotni ročně využívat. Na základě této informace doporučuji nechat navrhnout technické alternativy rekonstrukce současných systému vytápění a jejich kombinace s propočtem nákladů na vytápění a ohřev teplé vody. Dnes je na trhu dostatek zařízení, které umožní veškeré možné kombinace zařízení.

Jinak doporučuji spíše se zabývat investicemi do snížení energetické náročnosti domu a případně i využití solárního ohřevu a není také bez zajímavosti, že nákupem zemního plynu od alternativních obchodníků se dá ušetřit při současných cenách více než 20% nákladů na nákup zemního plynu.


S pozdravem

EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk