Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.10.12 / dotaz č. 35949
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu.Zakoupili jsme byt s dispozicí 4+1, výměra 102m2 v Plzni a čeká nás rekonstrukce. Vytápění je tam řešeno dálkovým ústředním topením, ohřev vody starou karmou. Zajímalo by nás doporučení na řešení ohřevu vody z hlediska náročnosti na rekonstrukci a budoucích nákladů, zda použít plynový bojler, vyměnit karmu za novější, elektrický bojler nebo případně jestli by se vyplatilo odpojit se od ústředního topení a předělat vytápění a ohřev TUV na vlastní plynový kotel?Nebo pokud existují ještě další varianty. Momentálně budou byt obývat 2 osoby,do budoucna počítáme ještě s dvěma dětmi. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

možná začnu od zadu, ale dodávka tepla v Plzni patří k jedněm z nejvýhodnějších v celé republice a obecně zde platí, že je výhodné být napojen na CZT než stavět vlastní zdroj vytápění. Neznám samozřejmě konkrétní vaše smluvní ceny dodávek tepla ani ceny za které nakupujete plyn a elektrickou energii. V tomto směru je dnes široká nabídka dodavatelů energií s odlišnými cenami, čímž můžete ekonomickou výhodnost sami ovlivňovat. Vzhledem k již dříve zmíněné lokální situaci bych spíše přemýšlel o ponechání vytápění z CZT a soustředil se na ohřev teplé vody. Chápu to ale tak, že ohřev teplé vody z CZT není jednoduše možný.
Bez ohledu na ekonomickou výhodnost doporučuji zvážit, jak okamžité množství teplé vody, které potřebujete odebírat v jenom okamžiku, tak celkové množství vody spotřebované např. za den. Průtokové ohřevy s výkonem okolo 20 kW, což je tzv. vaše "karma", totiž běžně stačí pouze pro jeden odběr jako např. umyvadlo, sprcha. V případě, že zároveň začnete odebírat vodu jinde, jako např. sprchování a současné mytí nádobí, výkon nedostačuje a vede to k nekomfortnímu a problematickému provozu. Pokud tento problém chcete odstranit, tak vám nezbyde, než uvažovat o akumulačním ohřevu teplé vody. Akumulace pomůže překlenout i krátkodobý soudobý provoz více odběrů. V případě, že byste chtěli uvažovat o elektrickém akumulačním ohřevu musíte zvážit i celkové denní množství odebrané vody, neboť by z ekonomického hlediska bylo nutné využívat některou zvýhodněnou sazbu např. s 8 hodinovým ohřevem. Pro čtyřčlennou rodinu by v komfortním režimu bylo vhodné uvažovat s boilerem okolo 200 litrů a raději více.
K dotazu na případné jiné alternativy se dá vycházet i z již popsaných principů odběrů tepla a tedy akumulačního nebo průtokového ohřevu a možností zdrojů energií v bytovém domě. K dispozici v bytě máte pouze elektrickou energii a plyn. Ostatní případné alternativy by musely svým řešením zasahovat mimo byt a byly by složitější, ale na druhou stranu také provozně výhodnější. Samozřejmá varianta je doplňkový ohřev pomocí sluneční energie nebo využití tepelného čerpadla na místo elektrického ohřevu. pro obě varianty by pak pravděpodobně byly využita střecha a bylo by nutné navíc provést potrubní a případně elektrické propojení mezi bytem a střechou. Např. v období s celodenním slunečním zářením, pak pokryje sluneční ohřev celou potřebu teplé vody i pro čtyřčlennou domácnost a to již v základním běžně dodávaném rozsahu stavebnicových kompletů.
Pokud nyní obecně vezmeme současný poměr cen plynu a elektrické energie, vychází lépe plyn. Pro vaše konkrétní podmínky, kdy máte do bytu přiveden plyn a zároveň vyřešené odkouření, lze v obecné rovině mluvit jako o ekonomicky a provozně vhodné variantně akumulačního plynového ohřevu. Je však nutné zohlednit i např. prostorové požadavky. Jedná se však o provozně a technicky náročnější zařízení než např. akumulační elektrický ohřev. Máte však u něj neomezené množství denní dodávky teplé vody na místo omezeného množství z elektrického boileru omezeného dobou dodávky elektrické energie v rozumné cenové hladině.
Omlouvám se, ale na závěr nelze jednoznačně odpovědět, co je tzv. výhodnější a při výběru určitě budou hrát roli i vaše subjektivní preference, nároky a potřeby.

Ing. Jaroslav Stáňa
SEAP Rokycany s. r. o
Odpovídá:  Ing.,DiS Jaroslav Stáňa* - EKIS Rokycany tisk