Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.12 / dotaz č. 37569
Dobrý den,budeme stavět nízkoenergetickou dřevostavbu, spotřeba na vytápění 40 kW/m2. I přes nepříznivé pořizovací náklady - toho jsme si vědomi, jsme se rozhodli pořídit kombinaci vytápění a ohřevu TUV takto: TČ vzduch/voda + solární panely na střeše 6 m2 - vše zapojeno do AKU nádrže o objemu 560l. Uvnitř průtokový ohřev TUV 4,7 m2- Výměník na soláry 0,9 m2. TČ napojeno přímo do AKU nádrže. Nízkoteplotní vytápění spád 50/40 - větší radiátory. Mám projekt, ale co projektant, to jiný názor. Mám dotaz, zda je výměník 0,9m2 pro soláry dostatečný na plochu solárů - využití hlavně v letních měsících? Orientace solárů na střeše mírně JZ odklon cca. 5°, ovšem sklon pouze 23°? Máte nějakou zkušenost s touto kombinací AKU 560 + 0,9 soláry výměník + 4,7 průtok TUV? Jsme 4 členná rodina - hlavně sprchování. Děkuji.
Vážený pane,
posuzovat tepelné výměníky jen podle plochy bez bližší znalosti konstrukce je ošidné. Nicméně 0,9m2 je hodnota neobvykle nízká. Pokud se používá o výměník montovaný

dovnitř akumulační nádrže, pak pro těch 6m2 kolektorůby byla vhodná plocha zhruba 2m2 (používají se výměníky od asi 1,3m2 do 2,5m2). Pokud se jedná o externí deskový protiproudý výměník tak tam by to už bylo možné. Zkuste zjistit od výrobce té nádrže jaké parametry ten výměník má. Takhle na první pohled to spíše dělá dojem, že jde o výměník pro dohřev vody kotlem; tam je ta plocha okolo 1m2 postačující protože je tam větší tepelný spád. Těch 6m2 kolektorů vám bude dodávat zhruba 3-5kW výkonu a výměník by měl přenést tento výkon při teplotním spádu pod 10°C ( raději pod 5°C; čím menší spád tím lépe).
Plocha výměníku pro průtokový ohřev vody je už rozumná, to se běžně používá.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk