Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.12 / dotaz č. 37572
Dobrý den,chci se zeptat na váš názor ohledně beztlakých solárních systémů, kde jsou prezentovány zejména výhody spojené s montáží, není expanzomat, v létě se nepřehřívají, v zimě naopak nemohou zamrznout, apod. uvádí se i vyšší účinnost oproti tlakovým systémům o cca. 10%. Mě by zajímalo, v čem jsou tyto systémy odlišné od tlakových po stránce výrobků - zda je rozdíl pouze v řídící jednotce, která vyhodnocuje parametry uvnitř akumulační nádrže a na střeše, nebo, zda jsou v těchto systémech zcela odlišné konstrukce jak kolektorů, tak akumulačních nádrží? Ptám se z toho důvodu, zda je možné beztlakově navrhnout do systému jakýkoli kolektor, pokud se použije správná řídící jednotka a ta se dobře zapojí? Vím o výrobcích jako je Protherm, nebo Rotex, máte tip ještě na nějaké další výrobce? Děkuji.
Vážený pane,
beztlakové systémy (v angličtině se používá termín drain-back) mají několik výhod, které umožňují odlišné, a v něčem i výhodnější, řešení. Například vámi zmiňovaný Rotex (http://www.rotex-heating.com/products/solar-system/drain-back-system.html) nabízí beztlakovou nádrž (ta je levnější a může být i hranatá). Teplo z kolektorů je do ní předáváno bez výměníku a čistá voda má trochu nižší viskozitu a tudíž systém pracuje s trochu větší tepelnou účinností. Teplotní spád na výměníku v solárním okruhu totiž způsobuje, že kolektor musí pro dosažení stejné teploty pracovat s trochu vyšší teplotou a tudíž nižší účinností. Není třeba používat solární kapalinu, která má omezenou životnost a ušetří se i za zpětný ventil.
Má to ale i své nevýhody. Systém potřebuje 2 pumpy pravděpodobně má trochu větší spotřebu elektřiny; odhaduji, že se po dosažení vyšší teploty začne dělat v nejvyšším místě bublina (prostor naplněný sytou parou) a pumpa musí překonávat nějaký rozdíl výšky. Je ale třeba výměník na straně ohřevu vody, který musí být dimmenzován na větší výkon než solární výměník v primárním okruhu a je tudíž dražší.
Vzhledem k tomu, že se dnes dělají trubky kolektorů převážně z mědi, nevznikají nejspíš žádné problémy s korozí a lze použít asi jakýkoli kolektor.
Nemám s těmito systémy žádnou zkušenost, odhaduji, že hlavní výhoda bude úspora na ceně nádrže (dá se vyrobit i amatérsky) a pak vyšší účinnost při odběru malých
dávek teplé vody kdy ten výměník má vysokou účinnost. Nejvíc ale záleží na tom za jakou cenu výrobce takový systém nabízí. Firma Wagner & Co. www.wagner-solar.com
tvrdí, že jejich systém ušetří polovinu investičních nákladů oproti běžnému systému. Přiznám se, že o žádném dalším prodejci nevím; na našem trhu je to zatím dost neznámé, nevzpomínám si, že bych to na nějaké výstavě viděl.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk