Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.12.12 / dotaz č. 37741
Dobrý den,

mám takový dotaz a předem děkuji za odpověď. Chci se zeptat, jestli existuje komín, který dokáze vytápět místnost, aspoň částečně. Chci stavět podsklepený bungalov. Ve sklepě chci mít kotelnu a komín mi půjde v přízemí přes obýv. pokoj a chci se zeptat, jestli je nějaký typ. Nebo toto teplo je zanedbatelné a nemá nad tím špekulovat. Dále se chci zeptat, jestli mohu nějak využít teplo, které budu odsávat z kuchyně a koupelny. Rekuperaci mít nebudu.

Předem děkuji za zprávu
Dobrý den, Z komína využít tepla lze, standardní zařízení na využití tohoto tepla jsou kondenzační kotle a spalinové výměníky (nejčastěji krbové vložky - účinnost krbů je velice nízká a tak se krbové vložky vyplácejí)
Každý výměník snižuje teplotu ohniště či spalin. Tento fakt je nutno vést v patrnosti při návrhu či vhodnosti použítí výměníku. Z důvodu snížení teploty spalin je nutné věnovat větší pozornost kvalitě a výšce komínu. Nesprávná instalace může zapřičinit „dýmení“ při zatápění, dehtování KV i komínu, menší účinnost atd.
Co se týká získávání tepla z odpadního vzduchu z kuchyně a koupelny, tak to lze využít rekuperačním zařízením, které jak jsem pochopil instalovat nechcete. Druhou investičně náročnější variantou je tepelné čerpadlo.
Obecně se tato zařízení vyplatí při celoročním využití a vysoké ceně vytěsňovaného tepla.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk