Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.13 / dotaz č. 37956
Dobrý den,
několik měsíců bydlím v novém pronájmu a ráda bych minimalizovala výdaje za plyn. Na ten mám spotřebiče: 2x wafky, sporák a kotel staršího typu Mora. Od Pražské Plynárenské mám vypočtené zálohy 1000Kč/měsíčně, nicméně si myslím že reaálná útrata bude vyšší. Existuje online kalkulačka nebo můžete mi sdělit Váš hrubý odhad mojí roční spotřeby/ceny?
Další nejasnost mám ke kotli k ohřevu vody, lze nějakým způsobem regulovat přívod plynu-tak aby neohříval vodu 24h denně? Samotný přívod plynu ke kotli k jeho vypnutí jsem nenašla. Vyplatí se vůbec takovýmto způsobem regulovat ohřev vody? A pokud např. odjedu na víkend pryč, je úspornější kotel zcela vypnout?
Poslední část dotazu je na počítadlo spotřeby plynu, načítá mi rozdíly mezi jednotlivými dny o zhruba 15 jednotek (stav pondělí 677, úterý 692 apod.) i při minimálním režimu a snížené teplotě topení. Také z něj vychází podivné chrastení. Jak mohu zkontrolovat samotnou funkčnost měřiče?
Dobrý den, spotřebu z těchto údajů stanovit nelze, nevím jak často co používáte a jaký výkon tyto spotřebiče mají. Ohřev vody by se mohl vypínat, když odjíždíte na dovolenou, vypínání pokud je si zjistěte u výrobce. Kotel vypnout lze jen v létě, v zimě by byla po návratu z dovolené zima. Tyto jednotky byly použity zřejmě na ohřev teplé vody. Funkčnost měřiče vám zkontroluje odborná firma.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Plyn
tisk