Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.13 / dotaz č. 38100
Dobrý den.
Mám dotaz ohledně kotle na pelety. Zda je rozumný nápad ho pořídit a jakou značku, aby dlouho vydržel o výkonu max15 kW. Jsem z kraje Vysočina. Byla by možná nějaká dotace? V kotelně mám málo místa. Koukal jsem na italské kompaktní kotle s násypkou součástí kotle.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Pořízení kotle na pelety je rozumným nápadem. Vytápění peletami je levnější než vytápění plynem či el. energií. Oproti uhlí je sice poněkud dražší, ale jeho velkou výhodou je čistý provoz, u nových kotlů i minimální doba na jejich obsluhu, odpadá nutnost manipulece s popelem a provoz lze řídit automatikou, která zebezpečuje při vytápění na požadovanpou teplotu hospodárný provoz.
Kotle ne pelety dodává celá řada výrobců a dodavatelů. Z nejznámějších lze uvést Atmos, Benekov, Pellematic, Ponast, Verner. Mimo vyjmenovaných jsou ještě další výrobci a dodavatelé, jejichž seznam je na internetových stránkách Zelená úsporám
Životnost kotle je ovlivněna nejen jeho provedením, ale i způsobem provozu a používaným druhem pelet (dřevěné, rostlinné)
Doporučit jednoho z výrobců není možné, protože tím bychom tomuto výrobci dělali reklamu. Je však možné si od některých výrobců vyžádat reference a u současných provozovatelů učinit dotaz na spokojenost s tím kterým výrobkem.
Dotace na pořízení kotle na pelety nejsou v současné době poskytovány.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk