Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.13 / dotaz č. 38118
Dobrý den,
marně se na webu snažím najít odpověď ( vzorec výpočtu ) na mou otázku. Obracím se tedy na vás, jako odborníky, zda-li mi poradíte.

Fakta:
Přívod studené vody do bytového domu, teplota vody na vstupu do trubky +7°C, zprůměrovaný průtok za den 0,5 m3/ hod Tato voda prochází ocelovou trubkou délky 27 m, průměru 56 mm a tloušťkou stěny 2,5 mm.
Trvalá teplota v okolí trubky +27°C.

Dotaz zní:
Jaká bude teplota vody na výstupu z trubky, pokud bychom počítali s konstantními průtoky 0,1 m3/hod, 0,5 m3/hod a 1 m3/hod a neměnou teplotou vody +8°C a neměnou teplotou okolí +27°C?

Odpověď na tuto otázku je pro mně poměrně důležitá, i jedinný stupeň zvýšení výstupní teploty vody z trubky znamená úsporu cca 2,5% poměrně vysokých nákladů.
Vážený pane,
doporučuji vám použít tuto kalkulačku pro výpočet tepelné ztráty trubky:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/44-tepelna-ztrata-potrubi-s-izolaci-kruhoveho-prurezu

a případně tuto kalkulačku pro výpočet ohřevu vody, kde jsou i potřebné vzorce.
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/97-ohrev-vody

Podle vašich údajů se voda v trubce ohřívá, zisk tepla je asi 0,9 kW. Toto množství tepla ohřeje 0,5 m3 vody o asi o 1,5 °C. Při dvojnásobném průtoku je ohřev poloviční, tj. asi 0,7 °C.

Počítejte však s tím, že během roku může teplota vody ve vodovodním řadu kolísat. Pokud voda zůstane v trubce stát, bude se ohřívat pomaleji (čím menší bude rozdíl teplot vody a vzduchu, tím pomalejší ohřívání).

S pozdravem
K. Srdečný



Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk