Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.13 / dotaz č. 39125
Dobrý den
Potřebuju poradit musím vyměnit starý bojler za nový . Potřebuju velikost 80 litru a co nejúspornější. A popřípadně Alspon B energetická třída
Děkuji
Vážený pane,
předpokládáme, že se jedná o elektrický zásobníkový ohřívač vody. Pokud by šlo o plynový přímotopný ohřívač, tak tam to s tepelnými ztrátami a třídami účinnosti není tak jednoduché, málokdo je udává.
Pokud jde o tepelné ztráty elektrických ohřívačů, tak třídě A odpovídají tepelné ztráty Q24 v hodnotě méně než 5 Wh/(l.den) (http://panelovedomy.ekowatt.cz/tepla-voda/39-tepelne-ztraty-pripravy-teple-vody) . Třídě B pak 5-7Wh/(l.den). Pro váš 80 litrový ohřívač to tedy znamená tepelné ztráty od méně než 0,4kWh/den po 0,56kWh/den respektive 150 až 200kWh za rok což je při 8 hod akumulační sazbě přibližně 300 až 500Kč/rok.
Ohřívače s objemem 80 litrů v energetické třídě A se na trhu zjevně moc nevyskytují, alespoň nám se je nepodařilo najít (čím menší je totiž objem , tím jsou relativní tepelné ztráty větší; u 100 litrových zásobníků se už do třídy A vejde více výrobků).Ve třídě B již něco existuje, viz http://ohrivace-vody.heureka.cz/ , http://www.nejlepsiceny.cz/bojlery/drazice-okhe-80.html.
Vzhledem k tomu, že různá řídící elektronika je dnes levná, tak někteří výrobci nabízejí "inteligentní" ohřívače, které mohou ušetřit nějakou elektřinu tím, že teplotu ohřevu přizpůsobí potřebám (viz např. http://www.eon.cz/file/edee/cs/domacnosti/vyhody-a-bonusy-od-eon/eon-produkty-drazice.pdf nebo
http://www.tatramat.cz/?page=elektricke-ohrivace-vody-eo-30-el-eo-50-el-eo-80-el-eo-100-el-eo-120-el-eo-150-el. Cena takovýchto ohřívačů je ale o něco vyšší.
Pokud používáte k vytápění jinou energii než elektřinu, pak by možná lepším řešením bylo použít kombinovaný zásobníkový ohřívač. Ve třídě B je například
http://ohrivace-vody.heureka.cz/tatramat-ovk-81-p/specifikace/#section). Pokud topíte elektřinou, tak by bylo možné uvažovat i o instalaci solárního systému na ohřev vody (pokud k tomu máte podmínky).


S pozdravem, Mgr.F.Macholda a Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk