Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.3.13 / dotaz č. 39130
Dobrý den, letos údajně bude otevřen program Nová zelená úsporám. Chtěl bych toho využít. A to takto. Mám dvoupatrový RD, přitápět bych chtěl elektrický bojler v každém patře. A ještě bych chtěl v přechodném období jara a podzimu přitápět po jedné místnosti v každém patře. Nemám žádný rozvod topení, topím akumulační elektřinoul. Zásobník by byl zřejmě ve sklepě. Nebyly by moc velké ztráty ze střechy do sklepa a ze sklepa do dvou pater? ? Jde to? Mohli byste mi, prosím, poslat schéma, jak na to? Děkuji.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Nová zelená úsporám bude zřejmě samostatně podporovat využívání solárně termické energie. Konkrétní podmínky budou známy až po vyhlášení programu MŽP.
Na základě Vašeho sdělení bych doporučil centrální zásobník osazený ve sklepě, který bude ohříván z kolektorového pole instalovaného na vhodně orientované střeše. Ze zásobníku budou dvě větve, jedna bude připojena do série se stávajícími elektrickými zásobníky. Výstup předehřáté vody ze zásobníku bude zaveden jako vstup studené vody do stávajících el. boilerů. Druhá větev bude mít výstup do dvou radiátorů v patrech. Zdrojem tepla bude výměník osazený v akumulační nádrži.
Po vydání směrnice, kde budou upřesněny podmínky pro dotace, doporučuji navštívit poradenské středisko EKIS.
Ing. Josef Šťastný, poradce Energy Centre České Budějovice
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk