Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.4.13 / dotaz č. 39348
Dobrý den

v jedné veřejné budově, domově důchodců, jsem potkal větrák na schodišti, zjevně asi i požárním, venku je 0 stupňů, větrák běží (nebo stojí) a ochlazuje vnitřní prostory.

Ředitelovi to samozřejmě vadí, ale prý to je požární nařízení....
Potkali jste se s tím někde? Legislativně (nějaké argumenty proti) i pak fakticky - čím by to šlo nahradit, aby to splňovalo požární předpisy a přitom to bylo energeticky efektivní?

Děkuji ze skoro už jarního Brna
Dobrý den, to vypadá na první pohled jako nepochopení funkce požárního větrání. To má běžet při požáru, ne preventivně pořád.

Požární větrání schodiště je v určitých budovách povinné, při požáru to odtahuje kouř a teplo, aby osoby mohly po schodišti uprchnout a neudusily se po cestě kouřem a aby hasiči mohli případně po schodišti nahoru.

Obvykle se požární ventilátory instalují s čidlem, které větrání spustí při požáru (někdy může být i ruční spouštění). Ještě lepší samozřejmě je použít větrák se žaluzií, která se v době nečinnosti větráku samočinně uzavře.
Někdy lze větrák nahradit automaticky otevíraným oknem - záleží na typu budovy.

Doporučil bych konzultaci s požárním specialistou, který doporučí pro danou budovu vhodný způsob zajištění požárního větrání.

Více třeba zde:
http://www.tzb-info.cz/2064-vetrani-chranenych-unikovych-cest-pri-pozaru
http://magazin.obyvatele.cz/doporucujeme/203-renovace-pozarniho-odvetrani-v-panelovych-domech

Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk