Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.13 / dotaz č. 40065
Dobrý den,
obracim se na Vas s dotazem ohledne startu podnikani v oblasti Samotezby dreva. Vse, co se tyce moznosti kaceni stromu mam vyrizene, v tom problem neni, jen nemohu rozhodnout technicky nejuspornejsi metodu dalsiho zpracovani drevo. Rad bych drevo dal zpracovaval do drevni stepky, popr.peletek, jen vaham, ktera moznost by stala nejmene nakladu. Pokud mi muzete na tomto serveru alespon okrajove poradit ci nastinit dnesni moznosti, budu Vam velice vdecny.
Vážený pane,
pokud jde jen o hledisko pořizovacích nákladů, je rozhodně levnější štěpkování. Velikost štěpkovače je třeba zvolit podle objemu těžby, respektive podle objemu dřeva, které chcete zpracovat. Také podle průměru štěpkovaného dřeva.
Menší štěpkovače (obvykle s ručním podáváním materiálu) které lze připojit za traktor, využívají pohon výstupním hřídelem traktoru. Cena je podle velikosti od 100 tis. Kč do 1 mil. Kč. Větší štěpkovače, obvykle s rukou pro podávání materiálu a vlastním motorem, stojí několik mil. Kč.
Pro malé objemy těžby se může vyplatit štěpkovač pouze pronajmout, případně zadat štěpkování u subdodavatele. Pochopitelně lze koupit i použité stroje, které jsou levnější.
Syrová štěpka se prodává od 1000 do 2000 Kč/t, náklady na dopravu nejsou samozřejmě započítány.

Výroba peletek je složitější. Pro výrobu je potřeba poměrně jemně nadrcené dřevo (piliny). Surovina musí být suchá, aby se dala peletovat. Peletky se tedy obvykle dělají ve výrobních linkách umístěných v nějaké hale. Linka sestává z podavačů materiálu, drticího mlýna, sušičky, s teplovzdušným kotlem, odlučovačů, vlastního peletovacího lisu, dopravníků a dalšího příslušenství a obvykle i balicí linky. Investiční náklady jsou (bez haly a pozemku) od 4 do 10 mil. Kč. Pokud je vstupní surovinou syrové dřevo, počítejte s tím, že pro vysušení materiálu spotřebujete až polovinu celkového množství materiálu (dřevem se topí v kotli pro vysoušecí pec). Obvykle se tedy pelety vyrábí z dřevního odpadu, který má nižší vlhkost než syrové dřevo. Rostou i náklady na dopravu dřeva z lesa k lince.
Peletky se prodávají za cenu od 4500 do 6000 Kč/t. Náklady na dopravu nejsou samozřejmě započítány.

Přejeme hodně úspěchů v podnikání!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk