Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.5.13 / dotaz č. 40294
Dobry den,

nasel jsem na webovych strankach zajimavy odkaz na Vas.

Mam v umyslu postavit v ceskych podminkach sklenik o celkove plose 9900m2.

Sklenik bude oplasten komurkovym polykarbonatem o sile 10mm.

Nyni stojim pred problemem jak tuto plochu vytapet. Sklenik bude celorocne v provozu k pestovani zeleniny.

Rozmery skleniku budou 110x99m, vyska steny 4m, vyska krovu 5.92m. Jedna se priblizne o vytapenou plochu 49104m3.

Teplota musi byt celorocne stala 20-22 stupnu Celsia, vlhkost 60-70%.

Vytapeni chci zvolit rekuperacni jednotku s vymenikem vzduchu.Pokud se bude instalovat rozvod vzduchotechniky do stropniho prostoru, vyska bude 4m metry nad zemi. Zdroj elektrina.Proudenim vzduchu nesmi dochazet k pruvanu. Rostliny jsou nachylne na silny pruvan.
Nejsem odbornik na tuto problematiku, proto se obracim na Vas.

Dekuji za odpoved.
Úvodem chci poděkovat za dotaz do poradny a jsme rádi, že vás stránky zaujaly. Po detailním prostudování vašeho dotazu jsme po poradě s kolegy došli k názoru, že jednoznačná a jednoduchá odpověď na váš dotaz neexistuje.
Zásadní otázka: pokud skutečně pěstovaná zelenina potřebuje teplotu vámi uváděnou v rozmezí přesnosti 20-22 stupňů Celsia, a chcete se skleník provozovat skutečně celoročně, při vámi uváděné konstrukci "rozumným" energetickým způsobem skleník nevytopíte ani nevychladíte. Problém totiž při velikosti skleníku bude jak v zimních , tak i v letních měsících, s vámi popisovanou rekuperační jednotkou, pokud pojem rekuperace tepla myslíme totéž - odvádíme vznikající teplo z prostoru, která nedokáže v žádném případě ohřát nebo i ochladit(!) nasávaný čistý vzduch z venkovního prostředí do vnitřního prostředí skleníku.
Při hrubém odhadu byste totiž potřeboval řádově megawaty na vytápění a dokonce možná o něco více v exterémních vysokých teplotách na chlazení skleníku!

Proto lze stavbu doporučit pouze v blízkosti takových energetických zařízení, u kterých můžete využít teplo, vznikající z technologických nebo odpadních procesů, aby případná hodnota pro vás byla ekonomicky přijatelná.
Samotný přesnější návrh překračuje rámec písemného dotazu a byl by předmětem pravěpodobně energetické studie, proto doporučujeme obrátit se na naši ústní poradnu, kde jsme schopni podat ucelenější a přesnější informace v závislosti od upřesnění vašich vstupních podmínek s možností lokality ve které chcete skleník stavět, a případně pokračovat ve spolupráci na komerční bázi nastíněnou studií nebo případně energetickým auditem, který budete v případě realizace tak jako tak potřebovat.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk