Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.13 / dotaz č. 41098
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat na následující problém.
V objektu je osazena FVE (300kWp) a nyní by s měla pro výrobu tepla instalovat kogenerace (50kWe). Je možné tyto dva zdroje provozovat za jedním fakturačním elektroměrem (kogenerace a FVE by měly samozřejmě vlastní elektroměry registrující jejich výrobu).
Děkuji za odpověď.

Vážený pane,
pokud chcete u kogenerační jednotky (KJ) uplatňovat nárok na nějakou podporu (zelené bonusy) a provozovat ji s licencí pro podnikání v energetice, pak musí mít vlastní fakturační měřidlo (elektroměr).

Pokud má v současnosti FVE vlastní fakturační měřidlo a současně je instalováno samostatné fakturační měřidlo pro odběr elektřiny, pak není problém zapojit KJ za fakturační elektroměr.

Pokud ale máte tzv. čtyřkvadrantový elektroměr, který slouží jako fakturační měřidlo pro dodávku el. z FVE a současně i pro fakturaci odběru, pak nemůžete KJ jednoduše za tento elektroměr připojit. Nebylo by totiž možné rozlišit, která část dodávky elektřiny do sítě pochází z FVE a která z KJ. Rozlišení je nezbytné, protože každý zdroj má jinou výši podpory. V tomto případě by bylo nutné osadit i FVE fakturačním měřidlem a údaje o dodávce ze čtyřkvadranového elektroměru by byly nadále jen orientační.

Fakturační měřidlo musí být zaplombované a schválené provozovatelem distribuční soustavy (ČEZ, E.ON, PRE).

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný