Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.13 / dotaz č. 41395
Mám střechu na východ uvažuji o solárním ohřevu vody vyplatí se v tomto případě investice.

Vážený pane,
efektivita investice do solárního systému je vždy individuální. Obecně se vyplatí tam, kde je velká spotřeba teplé vody. U rodinných domků vychází návratnost investice bez dotací 15 až 20 let, s dotací cca 10 až 15 let.
Na webu programu Nová zelená úsporám je ke stažení kalkulačka (časem by zde měla být i on-line kalkulačka), kde si efektivitu spočtete pro váš konkrétní dům.
http://www.nzu2013.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/prvni-vyzva/kalkulacka/

Při orientaci systému na východ počítejte s nižším energetickým přínosem (cca o 30% méně než při orientaci na jih). Přínos však závisí i na dalších parametrech, zejména zapojení systému, regulaci, velikosti akumulace, odběru tepla během dne atd.
Orientačně je přínos solárního systému pro 4-člennou domácnost 1500 až 3000 kWh. Pokud byste vodu ohříval elektřinou, je cena el. ze sítě okolo 2 Kč/kWh, úspora je tedy 3 až 6 tis. Kč ročně, návratnost investice ve výši cca 70 tis. Kč je tedy i přes 20 roků (s dotací je investice nižší). Solární systém má i náklady na údržbu, takže reálná návratnost v podmínkách ČR se opět blíží fyzické životnosti systému (15 až 20 let do generálky).

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk