Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.9.13 / dotaz č. 42176
Dobrý den,

uvažuji o instalaci rekuperačního systému do staršího RD, kde bylo provedeno zateplení, výměna oken. Bylo nám doporučeno využít starého komína pro rozvod a instalaci jednotky na půdě. Hledáme nějaké dodavatele v regionu ale rád bych si porovnal nabídky více subjektů nebo dal na Vaše doporučení. Dále nám bylo doporučeno zapojit rekuperační větrání i do sklepních prostor odvodu vlhkosti, která není nijak velká ale pomohla by klimatu budovy. Děkuji tedy za zaslání informací a kontaktů na dodavatele v regionu.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Bezplatné poradenství poskytované v síti poradenských středisek Ekis a na portálu MPO musí být nezávislé a z tohoto důvodu není možno poskytovat konkrétní doporučení jakýchkoli systémů a materiálů a už vůbec ne na konkrétní dodavatele a zhotovitele.
Doporučuji orientovat se na zhotovitele v daném regionu, kteří používají systémy rekuperace buď od českých výrobců nebo renomovanějších zahraničních. Výhodou českého výrobce je určitě lepší dostupnost servisu a náhradních dílů. V Čechách je zavedených výrobců jen několik a kontakt na ně jistě na internetu najdete. Například z popisu konkrétních realizací, jsou na různých stránkách. Doporučuji tzb-info nebo Centrum pasivního domu. Na českého zde stejně narazíte převážně na jednoho, má do jisté míry monopol. U těch dovozových je potřeba se zajímat o délku působení na českém trhu a sehnat si reference. Tím je nechci odsouvat, jsou to jistě také kvalitní zařízení, ale nevybíral bych z novinek na trhu a podezřele nízké ceny.
Rekuperační systém je potřeba správně navrhnout a vyprojektovat. Pokud toto zhotovitel neumí, oslovte projektanta. Specialisty naleznete na www.ckait.cz v oboru technika prostředí staveb.
Pokud jde o využití starého komína – to bych nechal skutečně na tom projektantovi. Umístění a dimenze sopouchu nemusí být zrovna ideální a v případě investice do rekuperační jednotky bych preferoval jistotu správného provedení rozvodů, umístění výdechů a vyvážení průtokových poměrů dle tlakových ztrát (výpočtem).
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk