Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.9.13 / dotaz č. 42382
Dobrý den,

jsem před rekonstrukcí bytu. 100letý dům, 60cm zdi, dřevěná okna, nepodsklepený, přízemní byt, 80m2 cca 210m3.
Jde mi o provoz vytápěcí soustavy když nebudu doma. Váhám mezi Krb. vložkou s výměníkem a Aku. nádrží nebo Aut. kotlem na pelety s výměníkem. Palivo bude dřevo, brikety, pelety. Elektrokotel nechci, plyn není zaveden, Sol.panely nejdou.
O kolik je obsluha krb.vložky s výměníkenm náročnější než správa kotle na pelety ? Jakou variantu byste zvolili.

Děkuji
Dobrý den
Omlouvám se za pozdní odpověď.

Dle vašeho dotazu bych se jednoznačné přikláněl k variantě automatického kotle na peletky s možností topení i kusovým dřívím.
Z dotazu není jasné jak dlouho si přejete provozovat soustavu bez Vaší nepřítomnosti ale kotle na peletky jsou schopny provozu cca3 dny do vyčerpání zásoby peletek ze zásobníku. Ovšem výrobce většinou dodává , že po 2 dnech je potřeba vyčistit popel.
Dále jde o to , zda za Vaší nepřítomnosti bude RD prázdný, nebo tam budou další osoby a RD chcete vytápět na 20°C. Pokud budete chtít ve Vaší nepřítomnosti RD pouze temperovat je možné se dostat třeba na 4-5 dní provozu bez obsluhy.
Pokud máte přístup ke kusovému dřevu, lze v těchto kotlech topit také , po osazení roštu do kotle a přepnutí regulace na manual.
Tyto kotle mají osazenou ekvitermní regulaci a dokáží hospodárně nakládat s výkonem kotle. K této regulaci jde případně připojit i gsm modul a ovládat ho pomocí sms, nebo web server a ovládání je možné odkudkoli pomocí internetového prohlížeče. U web rozhraní je výhoda poskytnutí přístupu i servisnímu technikovi, který může na dálku odstarnit základní poruchy, či chyby v nastavení, které by musel případně odstraňovat na místě a s příplatkem na dopravu.

To co jsem napsal výše o regulaci a způsobu vytápění, je možné provádět i s moderními krbovými kamny. Ovšem v základu jsou osazeny malým zásobníkem na peletky a spalovací komora není tak dokonalá jako u kotle. A je zde další věc a to se týče umístění. Máte li krb pro vytápění celého RD po celou sezónu, musíte počítat s tím že budete mít v obýváku zvýšenou prašnost a obden budete muset vynášet přes čisté místnosti nádoby s popelem.

Jak píšete o akumulační nádrži, tak při provozu kotle či krbu na peletky ji doporučují výrobci z důvodu zlepšení účinnosti kotle. Ale není to nutností, protože při nezatepleném RD budete min 20 % výkonu vždy potřebovat.
Pokud máte v RD staré vytápění se špatnou účinností, lze dostat dotaci na automatický kotel na peletky z programu Nová zelená úsporám.

Co se týče poslední řádky Vašeho dotazu:
Obsluha moderní krbové vložky a automatického kotle je v podstatě obdobná. Obojí musíte jednou za 3 týdny důkladně vyčistit. Některé kotle mají poloautomatické čištění výměníku spirálovými lamelami v trubkovnicích které se samozřejmě musí jednou za čas také vyčistit.
Pokud ke krbu připočtete úklid ob. pokoje a utírání prachu. Lépe vyjde kotel.
Za naše středisko tedy doporučujeme automatický kotel.

Dále doporučuji Provést výpočet tepelných ztrát RD aby byl zdroj tepla korektně nadimenzován a tak i otopná soustava.
Případně zvolit vhodné zateplení podlahy půdy ( pokud je možné ) protože u starých objektů se dá výrazně snížit tepelná ztráta , pokud je strop tvořen třeba jen hurdiskami a škvárovým betonem.

Doufám že naše odpověď splnila Vaše očekávání.
S pozdravem
Středisko EKIS Blatná
Odpovídá:  Miroslav Běle* - EKIS Blatná tisk