Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.13 / dotaz č. 43057
Dobrý den, máme vyhotovenou dokumentaci na zateplení domu a budeme žádat o dotace z NZÚ oblast podpory A. V příloze II se píše o splnění podmínek ohledně větrání budov podle ČSN změna Z1, podle které vyplývá, že dům nesplní podmínky větrání, kvůli těsnosti oken a celkového zateplení. Je tedy opravdu nutné řešit nějaké opatření (např. štěrbiny v oknech nebo v obvodové zdi), abychom na dotace dosahli?
Dobrý den,


V Metodickém pokynu k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro oblast podpory A není při přirozením větrání požadován žádný výpočet infiltrace. Požaduje se pouze zadání minimální intenzity větrání 0,3 l/h. Pokud vím tak se žádný jiný údaj na Žádosti, Krycím listu atd. Pouze v projektové dokumentaci je požadavek na popis zajištění požadavků na bezpečnost a vlastnosti staveb podle vyhl. č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby ve znění pozdějších předpisů (např. požadavky na zajištění požadovaného větrání venkovním vzduchem dle ČSN EN 15665, denního osvětlení, atd.). Žádný dům s vyměněnými okny tento požadavek nesplňuje bez speciálního větracího zařízení. Nicméně jeli uvažováno přirozené větrání, je možné minimální intenzitu dosáhnout klasickým větráním okny. Norma uvádí doporučené systémy větrání. Takže je na projektantu aby si zjistil jak se může tento požadavek splnit a zda se bude za dostatečné splnění této podmínky zajistit větráním otevřením oknen.
Závěrem musím jen doporučit směřovat dotaz na SFŽP - Jak se bude prokazovat splnění čl. 12 Přílohy II/2 resp. zda stačí přirozené větrání okny s intenzitou 0,3 l/h.

S pozdravem

Mach

Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk