Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.13 / dotaz č. 43832
dobrý den,
řeším rekonstrukci řadového rodinného domu (ČB) a zvažuji, zda ponechat stávající způsob ohřevu vody (plyn, karma), nebo zaměnit za elektrický. Vytápění zajišťuje plynový kotel umístěný ve sklepě. Plyn je (údajně) výkonnější k ohřevu v obou patrech, ale díky novým plastovým oknům i méně bezpečný.
děkuji za radu
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na způsob ohřevu vody sděluji:
V současné době, kdy dochází k častým změnám cen jak zemního plynu, tak elektrické energie je obtížnější určit, který způsob ohřevu vody pro užitkové účely bude méně nákladný.
Vliv má i přiznaná sazba na odběr elektřiny a u plynu jeho odebrané množství.
Pro volbu druhu energie pro ohřev vody proto budeme vycházet s požadavků na množství vody v určitém časovém období a na bezpečnost provozu.
Při ohřevu el. energií jsme vždy omezení kapacitou boileru (na př. 100-120 litrů), která v některých případech nemusí být dostačující. Oproti tomu při použití karmy, jako průtokového ohřívače, nejsme množstvím vody nijak omezováni.
Po stránce bezpečnosti provozu je u všech plynových spotřebičů nutno dbát na jejich dobrý technický stav a zajistit jejich pravidelnou kontrolu a jejich provoz sledovat trvale. Zároveň zajistit dostatečný přívod vzduchu pro bezpečné spalování U plastových oken, která oproti dříve používaným oknům dřevěným mnohem lépe těsní, je nutno přívodu vzduchu věnovat dostatečnou pozornost. Trvalou pozornost je nutno věnovat nejen technickému stavu karmy a dalších spotřebičů, ale i rozvodům plynu. Případný únik plynu může mít velice nepříznivé následky.
S ohledem na zmiňovanou bezpečnost provozu, při dostatečném obsahu boileru, se jeví bezpečnější ohřev vody elektřinou.


S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk