Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.13 / dotaz č. 44732
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak účinně větrat. Bydlíme v podnájmu v centru Českých Budějovic, tedy ve starší zástavbě. Okna máme dvojitá plastová a hlavně po ránu jsou značně orosená. Máme nainstalované žaluzie. V místnosti je vyšší vlhkost a na zamlžených oknech se nám tedy tvoří ve vyšší míře plíseň. Jak tedy co nejefektivněji větrat, abychom snížili vlhkost a zároveň "netopili pánu bohu do oken".
Děkuji za odpověď
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Kondenzace vzdušné vlhkosti na sklech oken je ovlivněna především tepelně izolačními vlastnostmi zasklení a rámu, závisí na venkovní teplotě vzduchu v zimním období a na vlhkosti interiérového vzduchu a jeho teplotě.
Ke kondenzaci dochází v zimě nebo v chladnějších dnech jara a podzimu, V důsledku nízké venkovní teploty klesne i povrchová teplota na vnitřních plochách okna, skla i rámu. Je-li teplota povrchu nižší než teplota rosného bodu vnitřního vzduchu, vlhkost na povrchu kondenzuje. Stejně jako na nádobě vyjmuté z lednice. Vlhkost interiéru stoupá při zavřených oknech rychle, protože nová plastová jsou velmi těsná.
Toto můžete ovlivnit tím, že se budete snažit udržovat teplotu v interiéru a relativní vlhkost v normových mezích. Tedy například při teplotě 21°C zajistit relativní vlhkost do 50%, vlhkosti na pokojovém vlhkoměru a tomu uzpůsobit režim větrání. Současná okna se vybavují mikroventilací, což je poloha kování, při které nedoléhá těsnění a vzniklou spárou dochází k větrání. Při úplném uzavření okna je infiltrace prakticky nulová. Vaše okna polohou mikroventilace možná vybavena nejsou, pak nezbývá pravidelné otvírání nebo i dlouhodobější pootevření okna, najít vhodný režim větrání není tak jednoduché.
Zkuste rovněž měnit režim vytápění a vyhodnocovat si na vlhkoměru vliv těchto změn na interiérovou vlhkost a podle toho snad najít vhodnější režim. Není dobré, když teplota v bytě kolísá. Například vypínání topení na noc má za následek zvýšení vlhkosti především v ložnici, kde produkujete v noci hodně vlhkosti. Není dobré, když je teplota různá v jednotlivých místnostech, všude by se mělo topit stejně.
V zásadě jsou možnosti větrání dvě – nárazové nebo dlouhodobé ventilací. Každému to vyhovuje jinak a záleží velmi na uživatelském chování, které je vskutku u lidí velmi rozdílné.
Záleží i na tom, zda teplý vzduch od radiátorů může proudit kolem oken a skel. Pokud máte stažené žaluzie, tak k tomuto osušování nedochází. To ke kondenzaci velmi přispívá.
Doporučení tedy je – především sledovat podle teploměru a vlhkoměru a najít si vhodný režim. Dále zvážit možné zdroje vlhkosti v bytě, a pokud je objevíte, pokusit se to omezit. Nejčastěji to je sušení prádla doma, nepoužívání odtahové digestoře při vaření, koupelny bez funkčních odtahových ventilátorů, pračka, akvária a množství květin.
Nutno smířit se s tím, že větrání teplo odvádí, tedy větrat a zároveň šetřit nejde. To by se musela instalovat rekuperační jednotka.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk