Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.13 / dotaz č. 45037
Dobrý den,
kupuji dům o 6 místnostech, starší, nezateplený, ale v dobrém stavu (stavba cca 1920, hydroizolace, 1985 venkovní omítka, střecha). Je to u nás v Podkrkonoší, žádná teplá Havaj. Budeme tam trvale bydlet ve 3 místnostech se ženou a zbytek bude užíván občas (když přijedou děti, hobby dílna pro mne atd). V domě je zaveden zemní plyn. Vyplatí se investovat do teplovodního topení s účinným kotlem (kondenzačním), a v prázdných místnostech temperovat, nebo je lepší dát do každé místnosti plynová kamna (gamatky, wawky za pár korun, ale s účinností 85%), a nepoužívanou část domu prostě nevytápět? Nemusí být kategorická odpověď, stačí energetické srovnání, pořizovací náklady si spočítám sám. Děkuji a zdravím.
Vážený pane,
obecně je určitě lepší použít kondenzační kotel a nevyužívané místnosti nevytápět nebo jen temperovat na +10°C. Pokud budete pořizovat plynová kamna do 6 místností + rozvod plynu a případně i ohřev vody (ohřev plynem bude levnější než el. bojlerem), pořizovací náklady asi nebudou o moc nižší než při instalaci teplovodního vytápění s kondenzačním kotlem.
Při spotřebě okolo 35 MWh ročně (odhadovaná spotřeba pro nezateplený dům), je rozdíl v nákladech cca 9 tis. Kč ročně. Podrobněji si můžete náklady spočíst třeba zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

Důležité je, aby ústřední topení bylo navrženo na nižší teplotní spád (65/50°C), byste mohl kondenzační efekt kotle využívat tvale. Při teplotě zpátečky nad 60°C se už kondenzační efekt neprojevuje vůbec, při teplotách vyšších jen částečně. Radiátory tedy musí být větší a tedy dražší. Můžete použít i podlahové vytápění, které je výrazně komfortnější než plynová kamna.
Plynová kamna navíc způsobují intenzivnější pohyb vzduchu a tím i víření prachu v místnostech. Pokud je zapnete po delší odstávce, dochází k pálení prachu na teplosměnných plochách a je třeba po zatopení intenzivně vyvětrat, protže spálený prach je nezdravý.

Plynová kamna jsou vhodná spáše do malých bytů s jednou či dvěma místnostmi.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Plyn, Vytápění
tisk