Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.13 / dotaz č. 45038
Dobrý den, uvažujeme o instalaci solarního systému na ohřev vody. Zajímalo by mě, co se děje se systémem, pokud není odběr vody, třeba v létě, když všichni jedou na dovolenou. Nemůže se přehřát nebo musí se nějak odstavovat nebo speciálně udržovat? A pak zase spouštět? Nemůže se něco stát i při běžném provozu, když je odběr teplé vody malý?
Děkuji za odpověď
Vážený pane,
dodavatel solárního systému vám vysvětlí, jak je tento problém řešen u jejich konkrétního systému.

V ČR se nejčastěji a dlouhodobě používá způsob rozšířený třeba i v Rakousku. Pokud není odběr tepla, teplota v kolektorech stoupne přes 100°C, ale kolektor to vydrží. Tlak v systému je tak velký, že teplonosná kapalina se nezačne vařit. Kolektor pak při vysoké teplotě už další teplo nepřijímá - vše vyzáří zase zpátky do okolí. Toto řešení vyžaduje velmi kvalitní montáž a odpovídající kolektory.
Některé firmy proto volí horší řešení, kdy se v případě přehřátí kolektoru teplonosná kapalina vyvaří a pára unikne ven (přetlakový ventil je u kolektorů na střeše, v domě nic nehrozí). Po návratu z dovolené pak musíte doplnit nemrznoucí kapalinu, což vám zvyšuje náklady. Proto některé firmy mají rády, když můžete přebytečným teplem ohřívat třeba bazén, vysušovat s ním sklep a podobně.

Jiným řešením je systém drain-back, ktrý se v ČR moc nepoužívá, ale běžný je třeba v Holandsku. V solárním okruhu je obyčejná voda a okruh je vybaven zásobní nádrží. V případě, že teplota v vystému je příliš vysoká, voda se automaticky vypustí do nádrže a kolektory jsou prázdné, mohou se tedy přehřát bez rizika poruchy. Stejně to funguje za mrazu, při nízké teplotě se systém opět automaticky vypustí a nehrozí zamrznutí. Výhodou je, že nepotřebujete nemrznoucí směs do systému.
Princip fungování např. zde:
http://www.energygridsolutions.com/defined/solar-hot-water-closed-loop-drainback.html

Třetí možností je ohřev vody fotovoltaikou, porovnejte si náklady na investici a provoz, v současnosti už fotovoltaika vychází stejně draho jako termický slární systém, ovšem nemůžete na ni získat dotaci z programu Zelená úsporám. Více zde:
http://www.nazeleno.cz/solarni-ohrev-vody-z-pohledu-ceny-vyplati-se-spis-fotovoltaika.aspx
http://voda.tzb-info.cz/priprava-teple-vody/10453-priprava-teple-vody-fotovoltaika-nebo-solarni-tepelne-kolektory

Přejeme hodně spokojenosti se solárním systémem!

J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk