Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.12.13 / dotaz č. 45059
Dobrý den, uvažujeme o instalaci kogenerační jednotky pro administrativní budovu (novostavbu) o předpokládané tepelné ztrátě okolo 100 kW. Jaká by byla zhruba investice? Vyplatí se uvažovat o koneneraci, nebo je lepší jenom plynová kotelna? Můžete mě navést na konkrétní výrobky? Děkuji
Pokud se jedná o administrativní budovu, kde je typicky malá potřeba teplé vody, bude nutné KGJ dimenzovat zejména na potřebu tepla na vytápění. Výše bonusu za KVET a následná ekonomika je závislá na počtu provozních hodin (dle cenového rozhodnutí ERU děleno na 3000, 4400, 8400 h/r). Aby bylo u objektu s navrhovanou tepelnou ztrátou 100 kW (při extrémních podmínkách) a minimální potřebou TV (dříve TUV) dosaženou provozu v délce alespoň 3000 h, je nutné volit zařízení malého výkonu, které bude nutné doplnit špikovacím plynovým kotlem, jako samostatný zdroj nelze prakticky KGJ instalovat.

Zařízení o tepelném např. výkonu 18 kWt (7 kWel. výkonu) stojí cca 500 tis. Kč (pouze zařízení), k tomu musíte počítat dalších cca 150 tis. Kč za montáž, projekt atd.

Pro posouzení vhodnosti instalace KGJ je nutné provést detailní tepelně-ekonomickou bilanci, z uvedených hodnot výsledek nelze ani odhadnout, nicméně menší zařízení mají obecně horší ekonomické parametry.

Výrobce Vám v rámci EKIS nemohu doporučit, ale výrobců existuje celá řada, dokonce i českých. V případě dalších dotazů se neváhejte na nás obrátit.
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven tisk