Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.14 / dotaz č. 45540
Dobrý den,

Zrovna řeším odvětrávání u kamenného domu jedna strana domu je metr pod terénem druha zase nad terénem. Po celé ploše podlahy budu dělat odvětrání nejspíš použiju k tomu určené tvarovky a obvodovou zed co je pod terénem přizdím zevnitř příčovkami ytong 10cm. Ted k otázce, chtěl bych napojit dutinu z podlahy s dutinou z ytongu a odvětrání vyvést stropem na půdu popřípade až nad střechu. Ale co jsem pročítal měla by se podlaha zateplit nejméně 10 cm eps. Pokud nebude stěna zateplena hrozí na ní kondenzace vody? Druhá varianta o které uvažuji byla nepropojovat dutiny a nasávací otvor dutiny stěny zevnitř u podlahy a vývod stejně jako předtím na půdu. Potom ale bude kondenzovat teplý vzduch z místnosti v dutině na studené kamenné zdi. Jakému způsobu mám dát přednost? Odvětrávání dutiny stěny nasávání z místnosti nebo z venku (přes podlahu)
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
V první variantě prochází dutinou pod podlahou a mezi přizdívkou a kamennou stěnou vnější chladný vzduch. Z toho důvodu je potřeba konstrukce, které oddělují dutinu od vnitřního prostoru dostatečně zateplit. Platí to nejen pro podlahu, ale i pro vnitřní přizdívku. Vzduch, který vchází vstupními otvory pod podlahu, se v dutině sice mírně zahřívá, přesto v zimě zůstává velmi studený. 10 cm EPS v podlaze je uváděno jako minimum, přiklonil bych se k větší tloušťce. Především na straně vstupních otvorů by se mělo na podlahu nahlížet jako na konstrukci oddělující vnitřní prostor od exteriéru. V okolí přívodních mřížek může docházet k většímu prochlazování obvodové kamenné stěny a někdy se kondenzace objeví u podlahy nad mřížkou, především je-li přívod umístěn u vnějšího rohu. Je dobře zde stěnu zevnitř opatřit alespoň tepelně izolační omítkou.
Vnitřní přizdívka z pórobetonu 10 cm nemá příliš velkou tepelnou izolaci, kondenzace by zde mohla nastat a měla by se tudíž doplnit polystyrénem. Směrem od vnější stěny například nechat dutinu cca 6 cm, pak 8 až 10 cm EPS a přizdívka 10 cm. Fixaci EPS k přizdívce lze lepením při postupném zdění. Pokud bude někde problém se studeným povrchem, tak to bude po obvodu přizdívky (v koutech a rozích). Předejít tomu částečně lze zase použitím alespoň tepelně izolační omítky v návaznosti na přizdívku, nebo jiným zateplením vnitřní strany kamenné zdi.
Odvětrání je vhodné provést do exteriéru, pokud možno výše (pod okap, nad střechu). Důležité je podle ploch zvolit vhodný počet přívodních a odtahových otvorů a jejich průřez ve vztahu k hustotě krycí mřížky.
Patrně se bude provádět výkop venku pro odvedení vody a umístění drenáže. Variantou by pak bylo větrací svislou dutinu umístit ven, za obvodovou zeď, kde by měla výšku jako zapuštění stěny pod terén. Přizdívka vně by byla provedena z betonových tvárnit a shora zakryta. Kamenná zeď zevnitř by pak mohla zateplena některým se systémů vnitřního zateplení. Například jak popsáno výše, ale bez vzduchové dutiny.
V druhé variantě, kdy je přiváděn do dutiny za přizdívkou stěny vnitřní vzduch, může skutečně docházet ke kondenzaci teplého vzduchu s vysokým obsahem vody v dutině na vnější chladné obvodové zdi. Tento způsob proto nedoporučuji.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk