Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.14 / dotaz č. 46403
Dobrý den mám dotaz ohledně MVE máme před schválením uzemního planu na mve chtěl jsem se jen zeptat jaka jsou omezení ve výstavbě nebo podpoře MVE nebo to zůstalo při starém mám namysli podporu atd. Můj druhý dotaz je ve výrobě turbíny máme dobré technicke zázemí ale nevíme jestli si můžeme turbínu vyrobit svépomocí když budem dodávat do sítě. Předem děkuji za odpovědi
Přeji hezký den, reaguji na první dotaz z hlediska investičních a neinvestičních podpor.
Neinvestiční podpora (výkupní ceny a zelené bonusy) výroby elektřiny z MVE je vyhlašována každoročně ve věstníku ERU, vždy pro následující rok. Všechny vydané věstníky jsou k dispozici na webu eru.cz.
O investiční podpoře pro plánovací období 2014-2020 je uvažováno, ale zatím běží procesy přípravy a schvalování, také na úrovni EU, tak nelze nic předjímat. Více by se mělo vědět ve druhé polovině roku. Pokud bude všechno proběhne v pořádku, tak předpoklad podávání žádostí bude od vyhlášení dotačního titulu, nejdříve zřejmě od 1.1.2015 z programu OPPIK. Předpokládaná investiční podpora by mohla být cca 30% z uznatelných oprávněných nákladů.
Ke druhému dotazu - pokud budete žádat o investiční podporu a překročíte výši 500.000 Kč, tak se dostanete do pozice vypsat řádně výběrové řízení, ve kterém se budou veškeré provedené práce podle celkového díla (tzv položkového rozpočtu) zadávat. Pokud do výběrového řízení zadáte, že vaše společnost nebo osoba provede určité práce pro vítěznou společnost a řádně doložíte vysoutěžené společnosti veškeré kvalifikační předpoklady a oprávnění (budete vystupovat jako subdodavatel), tak v tom zřejmě nebude potíž. Ovšem pokud budete chtít dělat nějaké práce sám a dávat je přímo do vašeho projektu způsobem čestného prohlášení-doložení odvedené práce, tak si myslím, že to nemusí být akceptováno ze strany poskytovatele dotace. Také bude samozřejmě podstatná legislativa platná pro strojírenskou výrobu a výrobky, normy apod.
S pozdravem Ivan Marek a Radek Huťa
Odpovídá:  Radek Huťa - EKIS Zábřeh, Energetika Zábřeh
Téma:  Energie vody
tisk