Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.3.14 / dotaz č. 46931
Dobrý den,
moje rodina bydlí ve starším a studeném domku v obci Tample, na hranicích Libereckého kraje. Chtěl jsem se Vás zeptat v rámci bezplatné poradny na možnost využití Trombeho stěny či nějakého dalšího prvku, který by umožňoval zisk tepelné energie ze Slunce a dal se uplatnit při výměně oken, která nás čeká.

Základní myšlenkou je využít toho, že si můžeme objednat okno na míru a tedy bychom mohli využít části otvoru ve zdi, např, pro přívod ohřátého vzduchu z Trombeho stěny. Stěny, ve kterých dojde k výměně oken, jsou orientovány na jih a jihozápad. Otázkou je, kdo by dokázal navrhnout Trombeho stěnu s funkční výměnou vzduchu. Dále také uvažuji o Trombeho stěně, která by prostě ohřívala zeď (bez přímé výměny vzduchu s interiérem), protože máme cihlovou zeď, která by podle mého názoru dobře akumulovala teplo i na čas, kdy Sluníčko nesvítí. Na půdě máme spoustu starých, již jinak nepoužitelných okenních křídel z již vyměněných oken, možná by se, vybaveny nějakou absorbční plochou, mohly použít jako jednoduché "příjímače" sluneční energie, které by energii předávaly cihlám, na které bych je připevnil. ...

Děkuji předem za odpověď.
Vážený pane Bartáku,
Trombeho stěnu lze nejlépe využít v oblastech s dostatečným slunečním svitem. Orientována by pak měl být nejlépe na jih, jihovýchod nebo jihozápad, aby bylo v co největší míře využito dopadající sluneční záření. U dobře izolovaných objektů může pokrýt značnou část potřeby energie. V případě staršího a vlhkého domu bude příspěvek Trombeho stěny pouze malou část spotřeby energie. Při instalaci větracích otvorů je vhodné tyto otvory opatřit klapkami, aby jste v případě nepříznivého počasí minimalizovali tepelné ztráty, ke kterým bude stěnou docházet. Vzhledem k tomu, že pro výstavbu chcete použít jednoduché zasklení ze starých oken, bude tepelný odpor stěny nízký a v době kdy nesvítí slunce pak Trombeho stěna přispívá k tepelným ztrátám. Výstavba každé Trombeho stěny je vysoce individuální záležitostí, bohužel v České republice je instalací poskrovnu.

V případě vlhkosti v objektu je vždy nutné nejdříve zjistit zdroj a příčinu vlhkosti, ten eliminovat a až poté řešit problém s vysoušením objektu. V případě vlhkého zdiva je vždy vhodné před jakýmkoli zásahem kontaktovat odborníka.
Odpovídá:  Ing. Lucie Kaplanová* - EKIS Praha Enviros tisk