Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.4.14 / dotaz č. 47173
Dobrý den,
uvažuji o fotovoltaickém ohřevu vody - výrobce bojleru DRAŽICE, typ LX. Rád bych se dotázal, za jakých podmínek ještě jsou schopny fotovoltaické panely vyrábět elektřinu. Jaká je životnost fotovoltaických panelů?
Není za dnešních podmínek výhodnější pořídit jednoduchý el. bojler? Můžete mi příp. doporučit jinou variantu?
Mohl bych Vás požádat o spočítání návratnosti do fotovoltaického ohřevu vody?
Parametry:
- čtyřčlenná rodina
- roční spotřeba el. v NT cca 5000 kW
- bydlení v řadovém domku s orientací jih-sever, obec Tábor

Předem děkuji za rychlou odpověď
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnosti ohřevu vody sděluji:
Při ohřevu vody sluneční energií se nabízí srovnání možnosti ohřevu elektrickou energií z fotovoltaických panelů s ohřevem solárními termokolektory. K tomu je nutno uvést :
Využívání sluneční energie jak termokolektory tak fotovoltaikou je možné téměř ve shodném období, tj. v létě a po část jara a část podzimu. V zimním období by bylo nutno teplou vodu připravovat jiným způsobem, na př. v el. boileru nebo teplem z kotle ústředního topení.
Termokolektory mají na jednotku plochy výrazně vyšší výkon než fotovoltaické panely. Ze stejné plochy lze proto získat oproti fotovoltaickým panelům výrazně vyšší výkon. Rovněž pořizovací cena termokolektorů je většinou příznivější než cena fotovoltaických panelů.
Životnost fotovoltaických panelů je cca 15 let. S postupem času se jejich výkon postupně snižuje. Pro jejich ekonomické využití po dobu životnosti by bylo nutno přebytek el. energie, v době kdy je voda pro užitkové účely již dostatečně ohřátá, dodávat do sítě a na toto množství dodané elektřiny čerpat dotace.
Z hlediska investičních nákladů je nejnižší náklad na klasický elektrický boiler. El. boiler zabezpečuje dodávku teplé vody celoročně, tj. i v zimním období. Při využívání nízkého tarifu při odběru el. energie se jeví tento způsob jako výhodný.
Pro porovnání jednotlivých možných způsobů ohřevu vody (solární termokolektory - fotovoltaické panely - el. boiler) by bylo nutno znát další nutné údaje zejména roční spotřebu teplé vody a pořizovací ceny jednotlivých zařízení. Takovéto porovnání by svým rozsahem překročilo možnosti bezplatného poradenství. O toto je možno požádat projektanta-topenáře.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk