Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.14 / dotaz č. 47327
Jsme dovozci zdravotnické techniky a jedním z našich produktů je kosmetické zvětšovací zrcadlo určené pro komerční trh, není přímo určeno pro profesionální použití. Zařízení není určeno jako osvětlovací těleso. Toto zrcadlo má svoji reflexní plochu podsvícenu LED modulem, který je instalován uvnitř zařízení. Uživatelsky není výměna tohoto modulu možná, případná výměna je nutná v servisním středisku. Napájení zařízení je řešeno síťovým adaptérem, na typovém štítku produktu je uvedena hodnota 6V / 1000 mA. Skutečný příkon měřený při reálném provozu nepřesahuje 6W.
Dle článku jedna nařízení 874/2012 je třeba určit, zda daný výrobek spadá do oblasti působnosti. Dle mého názoru do působnosti spadá, pokud je světelný tok vyšší než 30 lumen, což vzhledem k 6W předpokládám. Do nařízení spadají také svítidla, která jsou zabudována do jiných výrobků, které nejsou pro plnění primárního účelu při používání závislé na přívodu energie (což je i zrcadlo). Hlavní otázkou tak zůstává, zda je provtní účel osvětlení. Osvětlení je definováno jako použití světla v prostoru, na předměty nebo jejich okolí tak, aby byly pro člověka viditelné. Dle mého názoru je u tohoto produktu provotní účel osvětlení obličeje či jiných částí těla, takže je podmínka splněna.

Proto se na vás pravděpodobně vztahují povinnosti dodavatelů dle článku 3, odst. 2. Štítek nicméně můžete dodat až na žádost prodejce. Bude tak záviset, zda se povinnost vztahuje i na obchodníka.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk