Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.14 / dotaz č. 48500
Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem na základě "Dne bezplatného energetického poradenství", který se konal loni v říjnu a kde jste uvedli, že můžete poskytnout i určité informace o firmách a jejich produktech. Zamýšlím v rodinném domku vyměnit okna a oslovila mi nabídka firmy LD stav s.r.o., jejíž sídlo je v Plzni, s produktem plastových oken Comfort. Jejich zvýhodněná nabídka však trvá pouze do 30.5.2014
Obracím se na Vás s prosbou, zda mi k této věci, zejména firmě, můžete poskytnou základní informace.
Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Plastové okno Comfort firmy LD stav, s.r.o., které uvádíte je tvořeno plastovým šestikomorovým profilem o stavební hloubce 80 mm. Osazeno může být izolačním dvojsklem se součinitelem prostupu tepla skla Ug 1,0 W/m2.K a celkový součinitel prostupu tepla okna pak bude kolem Uw 1,2 W/m2.K. V případě osazení trojskla se součinitelem prostupu skla Ug 0,7 W/m2.K bude celkový součinitel prostupu tepla okna až Uw 0,93 W/m2.K. Tyto hodnoty však závisí na konkrétní velikosti okna a jeho členění, tedy se mohou pro konkrétní okno mírně lišit. Okno je vybaveno dvojím dorazovým těsněním. Tyto údaje přebírám z dostupné technické specifikace výrobce. Výrobce dále uvádí, že se jedná o německý profil vyráběný bez přísad recyklátu a je vybaven dostatečné masivní výztuhou, která zajišťuje stabilitu rámu. Izolační sklo má být dodáváno s tzv. „teplým distančním rámečkem“.
Uvedené technické vlastnosti lze hodnotit tak, že se jedná o okno v současné době odpovídající standardu, které ale nebudeme řadit mezi výrobky vysoce energeticky účinné a to především v případě vybavení pouze dvojsklem. Určitou nevýhodu spatřuji v absenci středového těsnění a pro dnešní náročné požadavky nepříliš velkou stavební hloubku, na křídle je dokonce jen 70 mm. Žádná z komor není plněna izolantem
V případě rozhodnutí pro tento typ rozhodně doporučuji volit okno s trojsklem. V případě větší velikosti okna s širokými křídly vzhledem k váze trojskla dobře zvážit možné členění tak, aby namáhání na závěsy bylo zmenšeno.
V nabídce dodávky si vyžádejte přesnou specifikaci způsobu osazení okna vzhledem k líci fasády, řešení těsnění vnějšího a vnitřního uzávěru připojovací spáry a především způsob kotvení, který má pak významný vliv na dilataci a stabilitu osazeného výrobku. Preferoval bych pásové kotvy na kvalitní hmoždinky před turbošrouby.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk