Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.7.14 / dotaz č. 49945
Dobrý den.
Vlastním MVE o výkonu 60kw připojenou k síti v roce 1995. Další MVE jsem zprovoznil
v dubnu 2013,instalovaný výkon 90kw.

Obě MVE dodávají do sítě v současnosti v režimu zelených bonusů. Chci se zeptat, po jakou dobu od spuštění těchto výroben budou mít nárok na státní podporu?









Vážený pane,
na podporu elektřiny z MVE máte nárok podle zákona č. 165/2012 Sb. o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů.

Právo na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů nebo vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla (dále jen "podpora elektřiny") podle tohoto zákona se vztahuje pouze na držitele licence na výrobu elektřiny, který vyrábí elektřinu z podporovaných zdrojů. U výroben elektřiny využívajících obnovitelné zdroje trvá právo na podporu elektřiny po dobu životnosti výrobny elektřiny stanovené prováděcím právním předpisem ve znění účinném ke dni uvedení výrobny do provozu. Způsob a postup uvedení výrobny elektřiny do provozu stanoví prováděcí právní předpis.

Prováděcí vyhláška č. 347/2012 Sb. (resp. její příloha) stanoví pro MVE dobu životnosti 30 let. To znamená, že podpora ve formě zelených bonusů se vyplácí 30 let od uvedení do provozu. Ve vašem případě je to pro každou MVE jiná doba.


Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Energie vody
tisk