Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.14 / dotaz č. 52234
Dobrý den,

chystám se kompletně zateplit a rekonstruovat starší rodinný dům. Zateplení plánujeme ve vyšší kvalitě, včetně nadkrokevního zateplení střechy. Mým snem je nízkoenergetický dům blížící se pasivnímu, ale vím, že je to u rekonstrukcí velmi obtížné dosáhnout. Ráda bych proto využila rekuperaci tepla, a to kromě nákladů na energie i z několika dalších důvodů: u nás doma se hodně "bydlí" - vaří, peče, hodně tedy větráme, v kuchyni i koupelně máme otevřeno téměř nepřetržitě, což představuje značné ztráty tepla. Zároveň se v dobře zatepleném domě bojíme vyšší kondenzace vlhkosti a plísní, zhoršené kvality vzduchu (příp. opět zvýšené potřeby větrání) a přehřívání v létě.

Chtěla bych vás proto požádat o radu, jestli do staršího domu dává rekuperace ekonomický smysl, tj. zda není individuální příprava projektu a realizace neúměrně drahá oproti případným úsporám (počítám s využitím programu Zelená úsporám). Máme o rekuperaci vůbec uvažovat, nebo se soustředit pouze na kvalitní zateplení a volbu vhodného zdroje vytápění?

Dále by mne zajímalo, jak náročná je rekuperace na prostor - kolik místa zaberou v menším domě rozvody vzduchu a kotelna? Dům není příliš velký (přízemí i podkroví mají po cca 80m2, stropy jsou v přízemí nižší, cca 255cm, v podkroví bude interiér otevřen až do hřebene, zvenku je tvar kompaktní - do L, obytné prostory orientovány na JV-JZ, technické na SZ, mám již i návrh úprav, které mohu v případě potřeby poskytnout).
Děkuji předem za reakci.
Vážená paní,
podle toho co popisujete lze odhadnout, že po provedení všech plánovaných opatření bude tepelná ztráta větráním relativně velká položka v tepelné bilanci toho domu. Lze tedy říci, že by se o instalaci rekuperace uvažovat mělo. Pokud jde o odhad ekonomické návratnosti, tam je těžké to posoudit; chtělo by to více informací o vašem domě, o tom čím topíte a pochopitelně záleží i na tom jakou rekuperační jednotku použijete a jak náročné bude vedení rozvodů vzduchu v domě. Myslím, že by bylo nejlepší navštívit Ekowatt nebo jiné středisko EKIS (https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS), vzít sebou dokumentaci k tomu domu a probrat s poradcem možnosti. Je také možné nechat si zpracovat takzvanou
Energeticko-ekonomickou optimalizaci projektu rekonstrukce domu. Z té by pak bylo jasné co se vyplatí a co už ne.

S pozdravem Mgr.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk