Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.12.14 / dotaz č. 54454
Dobrý den,


Nevím zda píšu správně Vám, ale po dlouhém hledání na internetu mě přijde podle recenzí o Vaší stránce dobré položit dotaz a porsbu o radu. Už jsem bohužel nešťastná. Bohužel bydlíme v přízemí bytové jednotky a potýkali jsme s problémy špatně odizolované sklepy, vlastně staré sklepy , tudíž strašné studeno od podlahy několikrát za sebou jsme v bytě měli plísně, poté se sklepní prosto zrekonstruoval okolo základů z venku se udělala izolace strop zatepli polistirénem, čerpadlo snad všechno ale i v létě poděštích stále promočený sklep nakonec jsme jako barák odvedli z okapu odpad venkem a né do kanalizace. Moje rodina jsme museli vyhodit některý nábytek a i poté jsou lidi v baráku sobecký a chtějí pod náma v nově rekonstruovaném i ale stále problémovém sklepě přemýšlet o sušárně!Rada na návrh sušárny v domě vlastníků bytových jednotek kde již předtím byli problémy s vlhkostí a zatékáním pod základy domu.Poté místnost zrekonstruována a ještě do léta stále po deštích zatékalo.Rozměry místnosti cca 50m2 a 2malé okénka cca60/30 samozřejmě plastové .Chci se jen optat zda je vůbec možné v této místnosti věsit prádlo či ne? Díky moc za radu S pozdravem tazatel.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Neodvážím se na dálku a podle popisu v dotazu usuzovat, co vše je příčinou vysoké vlhkosti sklepů pod bytovkou a zda technické řešení odvlhčení bylo provedeno správně. Jedná se o velmi častý problém. V případech, kdy vlhkost je skutečně veliká, se obvykle jedná o multifaktoriální efekt, tedy příčin se sejde hned několik (hydrogeologické vlastnosti podloží, spodní voda, žádné izolace, nekvalitní zdivo sklepů, špatné odvodnění dešťových svodů, způsob užívání sklepů apod.).
Na problémy s vlhkostí a plísní ve Vašem bytě mohou mít vliv rovněž nějaké další faktory, které se sklepem přímo nesouvisejí. Například tepelné mosty u stropu sklepa a nedostatečná tepelná izolace zdiva (vlhkost se patrně objevuje v rozích u podlahy), případně další faktory včetně uživatelských zvyklostí.
K dotazu využití místnosti na sušárnu – prostor určený k sušení prádla musí být samozřejmě suchý a mít zajištěno dostatečné vytápění a přímé větrání okny. Pokud se tedy tento standard v místnosti zajistí (pomineme teď problematiku jak a zda je to vůbec reálné), pak by toto využití nemělo negativně ovlivnit Váš byt. V případě dostatečného vytápění a větrání místnosti v zimním období se patrně dosáhne i lepšího klimatu v prostoru pro sušení, než v létě, kdy v takovýchto sklepích vlhkost zpravidla narůstá, protože přirozené větrání je málo účinné a netopí se.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk