Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.15 / dotaz č. 54656
Dobrý den,
prosím o radu nebo odkaz. Sháním technologické podklady pro stavební úpravy staré stodoly na sušení odpadního dřeva.
Dřevo je uvažováno sušit a skladovat v konstrukci vytvořené z lešení, tak aby se dřevo nedotýkalo stěn ani podlahy stodoly.
Počítá se z maximální kapacitou cca 100m3 sušeného dřeva. Dřevo je v současnosti sušeno štípané v kupkách a dosušováno a skladováno ve vzdušném dřevníku.
Dotaz zní:
Jak stanovit potřebu větrání pro odvod vlhkosti ze sušeného dřeva.
Podrobnější podklady zašlu dle potřeby.
Děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

S danou problematikou nemám bohužel vlastní zkušenosti, jedná se spíše o obor dřevařský, tedy co se alespoň týče stanovení optimálních teplotně vlhkostních charakteristik prostředí pro sušení dřeva podle toho, na jakou vlhkost má být dřevo vysušeno.. Pokud by takové požadavky byly stanoveny, dokázal by spíše specialista na vzduchotechniku navrhnout nějaký vhodný způsob větrání, případně doporučit, jaké větrací otvory a jak uspořádané ve stodole vytvořit.
Snad by se něco našlo v technické literatuře, např. publikace „Energetika a tepelná technika pre drevárskych inžinierov“, Setnička F., vydavatelství Alfa Bratislava 1981, nebo nějaké publikace o problematice sušení dřeva.
Dále by jistě bylo možno kontaktovat někoho z dřevařského školství. Napadá mně Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola dřevařská ve Volyní u Strakonic, nebo Technická univerzita ve Zvolenu, dřevařská fakulta.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk