Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.15 / dotaz č. 54692
Dobrý den,
měla bych dotaz k volbě vhodného ekonomického způsobu ohřevu teplé vody - plyn x elektřina, bojler x průtokový ohřívač.
V současné době kupujeme byt 3+1 v ostravě hrabové, v cihlovém domě (3 patra vč. přízemí), okna plastová, dům zatím nezateplen, vytápění je ústřední, bydlet zde budeme 2 dospělé osoby, časem i dítě, teplá voda bude využívána ke sprchování, přes den pak malé odběry pro krátké umytí, pro mytí nádobí bude využívaná myčka, plánujeme elektrickou troubu a indukční desku. Vana, umyvadlo i dřez budou na jedné straně cca do 1,5-2m od "ohřívače". V tuto chvíli je v bytě karma a nemůžeme se rozhodnout, zda zůstat u průtokového ohřívače nebo zvolit bojler a jestli by měl být ohřev na plyn nebo elektřinu (tuším, že noční sazba, zde není možná) - dosud s tím nemáme žádné zkušenosti. Případně jaký typ karmy/bojleru, objem bojleru?

Velice děkuji za Vaši radu.
Dobrý den,
ohřev TV zemním plynem vždy vychází levněji než ohřev vody elektřinou. Nicméně plynové spotřebiče vyžadují pravidelné revize a revize spalinových cest.
Vzhledem k blízkosti odběrných míst je průtokový plynový ohřívač vhodný.

Ohřev TV v elektrickém bojleru je bezpečný, nevyžaduje pravidelné revize. Vhodný objem pro 1-2 osoby je 50 l. 2 až 3 osoby 80-100l.

Při instalaci elektrického bojleru lze dosáhnout na dvou sazbový tarif. Změna distribuční sazby je administrativně náročná. Pro další informace a přesné podmínky změny distribuční sazby kontaktuje distributora elektrické energie (ČEZ distribuce).

S případnými dalšími odkazy, si lze domluvit osobní konzultaci v poradenském středisku EKIS.

S pozdravem
Ondřej Guniš
Odpovídá:  Ing. Ondřej Guniš* - EKIS Ostrava KEA tisk