Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.15 / dotaz č. 55877
Dobrý den,



máme zájem o koupi domu, který byl však postaven v 97. roce, a je vytápěn elektrickými přímotopy. Dům má užitnou plochu 250m2.

V příloze jsou energetické štítky a plán domu.

Před samotnou koupí bychom samozřejmě rádi znali možnosti moderního vytápění a případný odhad investice na toto vytápění (např. tepelná čerpadla, příp. další možnosti?). V domě je i krb, bez vložky.

Můžete nám prosím navrhnout nějaké doporučení a odhad investice?



Děkuji Vám,
Hezký den,

po posouzení tepelně-technických parametrů domu jsem dospěl k následujícímu:

1.Původní zdroj tepla nahradit nízkoteplotním teplovodním systémem vytápění s otopnými tělesy s tepelným čerpadlem vzduch-voda
(cena TČ cca 90 tis.Kč + otopná tělesa , armatury, potrubí cca 80 tis.Kč)

2.Osadit termické sluneční zařízení s akumulační nádrží pro ohřev užitkové vody a pro podporu vytápění (cena cca 140 tis.Kč) nebo (bod 3.)

3.Osadit fotovoltaické panely + zásobník na ohřev užitkové vody (80 až 100 tis.Kč)-není podpora vytápění, ale je podpora výroby vlastní elektřiny.

Bod 2. nebo 3. může být proveden i později (dle finančních možností).


Ad. bod 2. Zajímavou volbou může například být moderní beztlaké sluneční zařízení, s řízeným napouštěním a vypouštěním kolektorů, s takzvanou drain-back technologií, které navíc nabízí vysokou účinnost a je téměř bezúdržbové. Takové sluneční zařízení je možno zakoupit i jako kompletní stavebnici a například pro potřeby obyvatel domu (4 osoby) je složeno ze dvou slunečních kolektorů, plastových tepelně izolovaných potrubních rozvodů, beztlaké akumulační nádrže o obsahu 500 litrů, která má v sobě integrovány nerezové výměníky tepla a z regulační čerpadlové jednotky, která se namontuje z vnější strany akumulační nádrže. Součástí regulační jednotky je i regulační ventil s integrovanou indikací průtoku a snímač teploty vody, které se osadí na patřičná místa akumulační nádoby. Výhodou je, že není potřebná expanzní nádoba ani nemrznoucí kapalina. Při mrazu, nebo při přehřátí slunečních kolektorů, se voda z kolektorů vypustí zpět do beztlaké akumulační nádrže. Protože v jeho potrubních rozvodech proudí čistá voda, tak tento systém je až o 15 % účinnější, než běžné tlakové systémy, které používající nemrznoucí kapaliny na bázi glykolu.

Na rozdíl od běžných solárních systémů pro ohřev vody, není kolektorový okruh napojen přes žádný výměník tepla, protože je pomocí čerpadel řízených regulační jednotkou nasávána voda přímo z akumulační nádrže do kolektorového okruhu a to jen v případě, že jsou splněny, v regulační jednotce přednastavené, podmínky pro efektivní ohřev vody v nádrži.

Ad.bod 3. Vhodnou alternativou ohřevu užitkové vody je i fotovoltaická elektrárna, jejíž ceny se každým rokem snižují a její vyrobenou elektřinu, pomocí fotovoltaických panelů, je možno využívat i k jiným účelům (jako záložní zdroj elektřiny, k provozu domácích elektrospotřebičů, nabíjení elektromobilu a pod.). Není tedy od věci mít oba dva systémy a sluneční záření využít jak k výrobě tepla v slunečních termických kolektorech, tak také k výrobě elektřiny pomocí fotovoltaických panelů.


S přátelským pozdravem

Lubomír Klobušník, energetický poradce EKIS KLOTHERM