Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.15 / dotaz č. 57106
Dobrý deň,

chcem sa poradiť ohľadom vyúčtovania plynu od spoločnosti EEE, ktoré obsahuje nedoplatok 5489 Kč, mesační poplatok je 1300 Kč a uvedený nedoplatok je za posledných 6 mesiacov (čo začína oprávnene vyvolávať skepsu k danej spotrebe), keďže zmluvu so spoločnosťou máme od 26.9.2014. V prílohe je uvedený ich výpočet.

Chcem sa opýtať, či je daná spotreba vysoká alebo nízka? (totižto som rovnakú otázku položil EEE začiatkom februára s presným odpisom vtedajších hodnôt a odpísali mi, že mám spotrebu úplne priemernú, aj keď musím poznamenať, že kúrim iba 2 radiátormi)
Ako je možné, že iba za 6 mesiacov je tak vysoký nedoplatok pri tak vysokom poplatku za plyn a môže byť chybný plynomer alebo je chyba vo výpočtoch spoločnosti?
Chcem sa poradiť ako postupovať (keďže v Prahe na danej adrese bývam od septembra 2014 a zatiaľ som v ČR neriešil takúto patovú situáciu)?

Ďakujem za radu a pomoc,



Vážený pane,

děkujeme za Váš dotaz. Posoudit, zda spotřeba je vysoká, nebo nízká je takto na dálku zavádějící. Záleží na celé řadě faktorů - mj. velikosti objektu, úrovni zateplení atd. Vaše spotřeba za půl roku (resp. od září do dubna) činí 10 480 kWh, jedná se o spotřebu během topné sezóny, která není extrémně vysoká a dovolím si tvrdit, že v případě bytu se skutečně jedná o průměrnou spotřebu během topné sezóny. Domnívám se, že po prostudování Vámi zaslaného vyúčtování vznikl problém nedoplatku s ohledem na nízkou výši záloh, resp. pokud byste podobně vysoké zálohy platili po celý rok, přeplatek by (v závislosti na spotřebě) vzniknout nemusel, protože přes léto byste netopili, ale zálohy byste platili každý měsíc - zálohy by se tedy "nastřádaly". Doporučuji zkusit s dodavatelem dohodnout po prvním vyúčtování odpovídající výši záloh, věřím, že vám budou nápomocni při jejich stanovení.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Plyn
tisk