Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.4.15 / dotaz č. 57315
Dobrý den.Chtěl bych se poradit,čím nahradit topení na chalupě na tuhá paliva?Jako penzista se mně nechce chodit denně po 15 schodech dolů a nahoru přikládat.Je možné sice využít tepelné čerpadlo,ale na to 300.000.-Kč nemám.Jak se Vám jeví topení vyjetým olejem,který je pravděpodobně nějak čištěný a stojí cca 16 kč. litr?Kdo vyrábí dobré hořáky a zda by se dal hořák namontovat na stávající kotel Viadrus U 24?Nebo lze již bez povolení ERÚ na střechu namontovat ostrovní systém z fotovoltaiky,abych nemusel býti závislý na dodavatelích el.energie,kteří nás vesměs okrádají?
Vážený pane,
náhrada uhlí vyjetým olejem se mi nezdá jako dobrý nápad.
Uvědomte si, že 1000 kg uhlí (10 metráků) odpovídá asi 600 l oleje. Náklady na toto množství uhlí jsou cca 3000 Kč (300 Kč/q), za olej byste zaplatil 9600 Kč (16 Kč/l).
Vyjetý olej patří do kategorie nebezpečných odpadů, pro jeho nákup a likvidaci musíte mít speciální povolení a dodržovat poměrně přísné předpisy. Nakládání s nebezpečným odpadem bez povolení může být pokutováno.

Doporučil bych vám spíše nahradit stávající kotel automatickým kotlem, kde postačí naplnit násypku jednou za několik dní a kotel si sám přikládá podle potřeby. Cena nového kotle je od 40 do 80 tis. Kč, v některých krajích lze na tento typ kotle získat tzv kotlíkovou dotaci až 60 tis. Kč (zeptejte se na příslušném krajském úřadě, kde máte chalupu).

Případně je možné pořídit automatický kotel na peletky, který rovněž pracuje automaticky. Některé kotle mají násypku, kde vydrží palivo na několik dní provozu, případně je možné propojit kotel přímo se skladem peletek a nemusíte přikládat celou zimu. Výhodou je menší množství popela a nízké emise pro vás i sousedy. Nevýhodou je vyšší cena paliva (350 až 450 Kč/q). Na tento kotel můžete dostat dotaci z programu Zelená úsporám. Cena kotle je okolo 100 tis. Kč, dotace je až 50% z ceny kotle s montáží.

Ostrovní fotovoltaický systém (tj. bez připojení k síti) je možné instalovat bez licence ERÚ. Pro vytápění ale není příliš vhodný, protože topit potřebujete hlavně v zimě, kdy slunce nesvítí. Pokud byste chtěl fotovoltaikou nahradit elektřinu ze sítě, licenci zatím potřebujete. Pravděpodobně od léta 2015 by měla vstoupit v platnost změna zákona, kdy licence již nebude nutná pro elektrárny do 10 kW. Počítejte s cenou okolo 40 tis. Kč/kWp, elektrárna s výkonem 5 kW vás tedy přijde cca na 200 000 Kč.

Co se týče ceny elektřiny, je dobré si uvědomit, že z celkové platby za elektřinu tvoří náklady na její výrobu cca třetinu (pro maloodběratele). Zbytek jsou ceny regulované nebo určované státem (poplatky za distribuci, DPH, daň z elektřiny a DPH z daně z elektřiny a další).

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný