Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.15 / dotaz č. 57394
Mám 4 drobné otázky, na které bych rád znal odpověď, protože uvažuji o stavbě fotovoltaické elektrárny:
1.
Po novele energetického zákona bude možno „přetoky“ výkonu generovaného domácí fotovoltaickou elektrárnou (o výkonu do 10 kW) přes elektroměr vyvádět do elektrické sítě, tedy vlastně prodávat v ceně, za kterou normálně elektřinu nakupuji ?

2.
Výstavba domácí fotovoltaické elektrárny na střeše domu o výkonu do 10 kW bude administrativně znamenat pouze ohlášku na stavebním úřadě a pak na nějakých dalších úřadech (ano-li, pak na jakých), u stávajícího dodavatele elektřiny ?
Nebo ještě někde jinde ?

3.
Existují nebo budou existovat nějaké dotační programy pro drobného investora ?

4.
Bude možné domácí fotovoltaickou elektrárnu tvořenou panely a měničem připojit do stávajícího domácího rozvodu, nebo se musí vybudovat samostatný rozvod s vlastním elektroměrem, ... ?
Dobrý den, děkujeme za položení dotazu a protože předpokládáme větší zájem ze strany zájemců, rozebereme otázky podrobně a jednotlivě.

Ad1. Změna energetického zákona řeší možnost omezení licencí na zdroje malého výkonu do 10kWp instalovaného výkonu. V sooučasné době je novela shválena Poslaneckou sněmovnou a čeká se, že ji v orůběhu měsíce května schválí i Senát. Technický pojem "přetoky energie", které zmiňujete nejsou přímou součástí této novelizace, ale budou řešeny pozákonnou normou - vyhláškami a na úrovni distribučních společností i změnou PPDS (připojovacích podmínek distribučních soustav).
Lze očekávat, že budou existovat 2 základní způsoby možného připojení - tzv. bez přetoků a s přetoky. Předpokládá se, že systém bez nulových přetoků bude tzv. nárokový systém připojením formou "připoj a ohlaš", za dodržení technických připojovacích podmínek.
V případě realizace přetoků bude nutné uzavřít s distributorem smlouvu o připojení, ve které bude technicky i smluvně vyřešeny vznikající přetoky a možnost jejich cenového uplatnění na energetickém trhu.

Ad2. Energetické řešení a jeho změna v novele Enegetického zákona nemá vliv na stavbní řízenín a jeho posouzení. To jsou zcela nezávislé věci. Jeden z výkladů je, že pokud FVE po provedené instalaci nepřekračuje maximální světlou výšku budovy a je v rovině stešního pláště, není potřeba žádného ohlášení ani povolení. Ve městech či městských částech existují principy v územním plánu a tyto úřady pak postupují zpravidla formou rozhodnutí o udělení možnosti výstavby. Je to velice individuální, záleží na druhu konstrukce, sklon panelů, na základním statickém zatížení konstrukcí a třeba i na zimním zatížení sněhem a větrem.

Ad.3 Již dnes jsou schváleny operační programy OP PIK (výzva červen 2015), ve kterém jsou dotace na úspory energie, ale týkající se podnikatelů. Podle druhu podniku dotace mezi 50 do 65%, ale vzhledem k vyhlášení okruhu možných příjemců, nebude se tákat fyzických osob nepodnikatelů. Předpokládáme, že ve výzvách Nové zelené úsporám již pro rok 2016 budou podmínky pro instalaci fotovoltaických zdrojů obdobné jako je tomu dnes u termických solárních panelů, tedy na úrovni 40-55%.

Ad.4 Budování a připojení nových FVE je pouze na bázi úspory. Tedy technicky provést zapojení FVE na samostatný elektroměr s měřením a přípojkou možné je, ale pokud by tento samostatný rozvod nebyly připojené spotřebiče a veškerý vytvořený elektrický výkon by přechzázel z odběrného místa NN do distribuční soustavy (přes OM ven), nejednalo by se o bezlicenční připojení, ale dal by se dovodit možný jiný podnikatelský záměr a tudíž by musela být licence. Tedy - podle novely Energetického zákona bude povolen již jen zapojení formou tzv. "zelenéhp bonusu", kdy se panely s měničem připojují do stávajícího domácího rozvodu, podle podmínek distributora (změřený schváleným revizním technikem) a s technickým zařízeními, splňujícími příslušné české, příp.evropské normy - v soulladu s bodem 1.odpovědi.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk