Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.5.15 / dotaz č. 57465
Dobrý den,
změnil jsem dodavatele plynu od1.4.2015, od RWE jsem přešel k Fosfa a.s.
Odmítl jsem zaplatit vyúčtování RWE a vyčíslený doplatek cca 1100,-kč,což jsem mailem oznámil,poté jsem uposlechl jejich rady abych zaslal skutečný stav plynoměru.to už je asi 10 dní a stále nemám vyúčtování dle skutečného stavu,platil jsem zde plyn roční zálohou /vyúčtováním zpětně /.
Aby toho nebylo málo ,tak nový dodavatel Fosfa a.s.mi poslal fakturu na 1700,-kč splatnou předem za odhad roční spotřeby plynu.
Rozdíl ve skutečné spotřebě plynu a odhadní spotřebě bude zřejmě značný , neboť plyn nepoužívám ,z důvodu bydlení jinde.
Nechci s Fosfa a.s. skončit u soudu protože pokud mi naúčtují pokutu za pozdní platbu,já jí nezaplatím ,protože se cítím v právu.
Pakli-že jsem končil k 31.3.2015 s odběrem plynu u RWE proč mi tento neozřejmil,že buď pošlu stav plynoměru nebo se doplatek spočítá odhadem?
Jsem invalidní důchodce a požadovanými částkami obou společností ani nedisponuji / RWE cca 1100,- a Fosfa a.s. 1700,- /
Děkuji za radu a přeji hezký den
Popelka
Když jsem Fosfa a.s. popsal.že RWE vytvořil doplatek odhadem ,od jehož výše se odvijí výše roční zálohy Fosfa a.s. přestala se mnou po mailu komunikovat.
Navíc jsem Fosfa a.s. po mailu vytknul proč mne neupozornila na to ,že v případě roční zálohy se poplatek za plyn platí předem.
Oběma jmenovaným společnostem zasílám maily s potvrzením o přečtení a jetě mi nepřišla potvrzující zpráva : přečteno.
Můžete mi prosím poradit?Nemohl bych ihned ukončit smlouvu s Fosfa a.s. pro zamlčení podmínky přednostní platby pro roční platbu?

Dobrý den,

při změně dodavatele jsou odečty měřidel bohužel většinou prováděny tzv. odhadem (tj. na dálku). Důsledkem může být i skutečnost, že stav neodpovídá realitě (reálné spotřebě). V takovém případě lze uplatňovat reklamace - nejlépe písemně (doporučeně nebo s dodejkou). Případy, kdy při změně dodavatele vzniká nedoplatek, nejsou ojedinělé. Co se týká platby společnosti Fosfa - většina dodavatelů požaduje zálohy před zahájením dodávky - je to standardní praxe.

Pokud se domníváte, že dodavatelé nepostupovali v souladu s obchodními podmínkami nebo jejich jednání vykazuje nekalé prvky, neváhejte kontatkovat Energetický regulační úřad - www.eru.cz.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Plyn
tisk