Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.15 / dotaz č. 57701
Energie odebíráme od Right Power energy. Jejich obchodní zástupce přešel ke společnosti Enel, slovenské elektrárne. Nabízel výhodnější podmínky a jednatel nakonec podepsal akceptaci nabídky. Right Power reagoval, že nemůže akceptovat požadavek na přechod, neboť evidují platnou smlouvu. Nabídli zase lepší podmínky a jednatele to přestalo bavit, žádný přechod nechce a využil práva odstoupení podle paragrafu 11a odst.2 energetického zákona. K dodávce z nového místa nedošlo. Obchodní zástupce Enelu zase neakceptuje tohle, tvrdí, že se vystavujeme sankcím ze strany Enelu. Right Power tvrdí, že je neetické chování odešlého obchodního zástupce a skutečně nabídl lepší obchodní podmínky. Můj dotaz tedy zní, jak regulérně zrušit akceptaci nabídky od nové firmy, když ještě nedošlo k dodávce z nového místa.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Přetahování dodavatelů, resp. jejich obchodních zástupců o zákazníky, je v některých případech skutečně nepříjemné a zákazníkům může způsobit komplikace.

Podle toho, co píšete, se zdá, že jste postupovali v souladu s legislativou. Tedy podali jste odstoupení na zákl. energ. zákona (par. 11, odst. 2), který říká, že od smlouvy na dodávky energií lze odstoupit ještě 5 dnů před zahájením dodávky. Pokud tedy dodávka nebyla zahájena a odstoupení jste podali včas, měl by ho nový dodavatel (ve Vašem případě Enel) akceptovat. Jinak řečeno, pokud bylo odstoupení podáno včas a řádně (písemně), musí je dodavatel akceptovat a neměl by uplatňovat žádné sankce.

Pokud by Vám dodavatel dělal problémy, neváhejte se se svým dotazem obrátit přímo na Energetický regulační úřad - www.eru.cz, kde můžete podat podnět a stížnost na dodavatele.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk