Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.7.15 / dotaz č. 59287
Dobrý den,

je třeba průkaz energetické náročnosti při prodeji ideální jedné poloviny bytové jednotky, když jeden ze spoluvlastníků prodává svoji ideální polovinu vlastníkovi druhé ideální poloviny?

Za odpověď děkuji a jsem s pozdravem
Hezký den.
Obecně je definována povinnost pro vlastníky jednotky - bytu předložit průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) nebo jeho ověřenou kopii:
- možnému kupujícímu jednotky před uzavřením smluv týkajících se koupě jednotky
- předat PENB kupuijícímu jednotky nejpozději při podpisu kupní smlouvy
Takže i pro Váš případ je PENB požadován.

Dle zák 406/200 sb. O HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ, par. 7a /2 je povinen vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek opatřit si průkaz (PENB) při prodeji budovy nebo její ucelené části.
Pokud tedy jste součástí např. SVJ, vypracování PENB je povinnost celku, kdy tento PENB pro budovu je také průkazem pro byt.
Kdy není PENB vyžadován:
- pokud je objekt starší než 1.1.1947, nebyly na něm prováděny žádné větší opravy a prodávající a kupující se písemně dohodnou, že PENB nevyžadují
- pokud i přes písemnou výzvu nebyl vlastníkovi jednotky od společenství vlastníků jednotek PENB předán, pak jej může vlastník jednotky nahradit vyúčtováním energií za poslední tři roky (pozor, společenství vlastníků se ale tímto nezbavuje povinnosti PENB nechat vypracovat a hrozí zde sankce za nesplnění povinnosti od Státní energetické koncepce v případě odhalení).
- pokud se jedná o kulturní památku, nebo pokud se budova nachází v památkové rezervaci


Při zadání je možné se domluvit ze zpracovatelem např. i na tom, aby Vám připrvil i nad rímec zpracování i porovnání a návrh opatření tak, aby jste měli přehled o tom, kde máte možnost a za jaké pořizovací náklady snížit provozní náklady objektu i s případnou možností využití dotace na tato opatření (ať již z programu NZU pro Prahu, nebo připravovaných OP PIK pro zbytek území ČR).