Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.15 / dotaz č. 59339
Dobrý den,
zvažujeme zateplení staršího rodinného domu půdorysu cca 10x12,8 m s jedním nadzemním podlažím a neobydlenou půdou, se sklepem na cca 1/3 domu. Rádi bychom získali co nejvyšší/ nejefektivnější možnou dotaci v rámci NZÚ a rádi bychom získali konkrétnější informace, co a jak nejlépe zateplit. Nechceme rozbourat celý dům kvůli centrální rekuperaci, tak zvažujeme decentrální - nicméně i tak by pro nás ASI nebylo výhodné ji dávat všude, jelikož ze všech místností obýváme jen polovinu (původně to byl dvojdomek, my využíváme jen právě polovinu domu). Zatepleno dosud není vůbec nic, vše původní ze třicátých let. Okna špaletová, dveře též původní, absolutně netěsnící.
Děkuji moc předem za rady a jsem s pozdravem,

Dobrý den,
děkujeme za dotaz v EKIS poradně. Obecně lze říci, že pro získání nejvyšší možné dotace je nutné zateplit komplet celý dům - tzn. obvodové zdivo, vč. výměny výplní otvorů, zateplení podlah na terénu nebo podlah nad nevytápěnými / venkovními prostory a zateplit střechu a/nebo strop nad nejvyšším podlažím. Pro získání dotace z nejvyšší hladiny A.3 je nutné instalovat systém zpětného získávání tepla. Zároveň je podmínkou získání dotace na zateplení výměna neekologického zdroje vytápění (kotle na uhlí a mazut) za nový ekologický zdroj. Na tuto výměnu lze také čerpat dotaci. A dotaci lze získat také na solární systém, jak pro ohřev teplé vody tak pro přitápění.

Pokud tedy shrnu Váš případ, tak Váš objekt odhadem může mít plochu
- zateplovaných obv. stěn 115 m2 * 800 = 92 000 Kč
- výplní otvorů 20 m2 * 3800 Kč = 76 000 Kč
- podlahy na zemině 60 m2 * 1200 Kč/m2 = 72 000 Kč
- podlahy nad slepem 35 * 550 = 19250 Kč
- strop nad 1.NP 128 m2 * 550 = 70 400 Kč
-Celkem tedy odhadem maximální možná výše dotace na zateplení, při dosažení hladiny A.3 činí 329 650 Kč
- dotace na projekční práce a stavební dozor maximálně 25 000 Kč
- instalace jednotky ZZT - 100 000 Kč centrální systém / 75 000 Kč decentrální systém.

To vše je maximální možná odhadovaná výše dotace. Investice musí být v každé oblasti minimálně dvojnásobná.

Pokud se jedná o starý dům, tak předpokládám budete mít i kotel na tuhá paliva a pak by bylo nutné také měnit, za podmínek dotace.

Dosažení hladiny A.3 je ale pro domy jednopodlažní trochu náročnější, neboť nemají příznivý poměr ochlazovaných ploch vůči objemu.
Dále zmiňujete, že se jedná o dvojdomek. Pokud tento dům je veden pod jedním číslem popisným, tak se musí uvažovat jako jedna zóna, jeden celek a pak by tedy byl výpočet ještě náročnější. Vše by bylo nutné posoudit za konkrétních podmínek na místě.

Co se týká rekuperace:
V případě, že se rozhodnete pro mechanické větrání, musíte zajistit systematické vyvětrání všech užívaných místností v objektu (WC, koupelna, kuchyně, pobytové místnosti, ložnice). Decentrální jednotky budou mít zřejmě menší účinnost než centrální jednotka a stavební zásahy pro přívod vzduchu mohou být také poměrně zásadní. Optimální by bylo setkání na místě a posouzení možnosti provedení větrání i zateplení.