Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.7.15 / dotaz č. 59436
Dobrý den,
zjistili jsme, že v naší obci jsou napájeny semafory u přechodu pro chodce z elektroměru pro veřejného osvětlení po celou dobu od jejich vybudování (cca r. 2008). Podle názoru některých zastupitelů je to v pořádku, dle názorů jiných to v pořádku není. Dodavatele elektřiny se ptát pochopitelně nechceme, zajímá nás Váš výklad.

Děkujeme

Dobrý den,
pokud jsem dobře pochopil Váš dotaz, tak napájíte celodenně semafory z rozvaděče veřejného osvětlení /RVO/, který byl zřízen jako jedno odběrné místo s přiznanou distribuční sazbou C 62d pro veřejné osvětlení, a takto je vám vyúčtovávaná spotřebovaná elektřina.

To je, bohužel, v rozporu s podmínkami pro přiznání sazby C 62d - Speciální sazba pro veřejné osvětlení, které vydává ve svém platném rozhodnutí Energetický regulační úřad a zní (dle cenového rozhodnutí z roku 2014):

Sazba je určena pro účely osvětlování veřejných prostranství. Sazba může být v mimořádných případech využita i pro kombinaci osvětlování veřejných prostranství a napájení kamer integrovaného záchranného systému České republiky, pokud nelze z technicko-ekonomických důvodů využít sazbu pro neměřené odběry.

Pro odstranění tohoto problému bude nutné vybudovat nové odběrné místo s distribuční sazbou C 01d (předpokládám, že bude stačit pouze jednofázový odběr). Záleží na prostorových možnostech, zda jej lze umístit do stávajícího RVO či přisadit atp. Také je možná varianta napájet z nějakého jiného již zřízeného odběrného místa ve vašem vlastnictví se sjednanou distribuční sazbou C 01d či C 02d, což může zase skýtat problémy s případným (interním) rozúčtování spotřeby atp. Speciální sazby pro neměřené odběry C 60d a C 61d v tomto případě použít nelze.


Za EKIS Český Krumlov
M. Škopek


PS: S podobnou situací jsem se již při pasportizaci setkal; vznikla jako dočasné řešení pro rychlou kolaudaci instalované dopravní signalizace, aby byly naplněny podmínky dotace... a pak se díky liknavosti z dočasného řešení stalo trvalé.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Martin Škopek* - EKIS Český Krumlov
Téma:  Osvětlení
tisk