Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.7.15 / dotaz č. 59612
Dobrý den,

Můj otec měl uzavřenu smlouvu na dodávku plynu se společností EON, všechny platby (zálohy) odcházely z mého účtu. Otec zemřel, a v rámci dědického řízení na mě přešla nemovitost.
Společnost EON přeplatek za rok 2014 neodeslala na můj účet (uvedený ve smlouvě, i na faktuře za rok 2014) s odůvodněním, že je smlouva vedena na zemřelého zákazníka (mého otce).

cituji: "Jestliže požadujete tuto částku navrátit, je zapotřebí provést Změnu zákazníka-přepis a jakmile smlouva bude na pana XXX ukončena, je možné si o tuto částku zažádat po doložení potřebných dokladů."

Domnívám se, že výše citovaný závěr společnosti EON není "správný" a proto Vás žádám o Váš názor.

Domnívám se také, že bych mohl, v případě výhodnějšího dodavatele, stavající smlouvu s EON ukončit, a získat výhodnějí tarif a současně i částku (přeplatek za rok 2014) blokovanou společností EON.



Vážený pane,

děkujeme za Váš dotaz. Doporučila bych Vám podívat se na obchodní podmínky společnosti E.ON, které by měly být součástí smlouvy a kde najdete zmínku i o vracení přeplatků. Dodavatelé nemusí přeplatky vracet zpět na účet automaticky, záleží na tom, co mají ve svých podmínkách. Druhou věcí je, že odběrné místo je evidováno na Vašeho zemřelého otce a je běžnou praxí, že dodavatelé v takovém případě vracejí přeplatky až po provedení přepisu odběrného místa, kdy je odběr elektřiny/plynu přepsána na jinou osobu, resp. po vyřešení dědického řízení.

Ke změně dodavatele jako takové - lze ji realizovat právě v rámci přepisu odběrného místa, kdy je přepisován zákazník a zároveň je měněn dodavatel.

Cenové srovnání

Aktuální ceny u E.ON - obchodní složka - cena MWh 837,60 Kč, měsíční plat 53 korun. Celkem ročně 11 179 Kč

Levnější dodavatelé - úspory lze dosáhnout například u:

3E - Europe Easy Energy - obchodní složka - cena MWh 822 Kč, měsíční plat 15 korun. Celkem ročně 10 496 Kč.
Elimon - obchodní složka - cena MWh 814 Kč, měsíční plat 25 korun. Celkem ročně 10 573 Kč.
EP Energy Trading - obchodní složka - cena MWh 899 Kč, měsíční plat 25 korun. Celkem ročně 11 291 Kč.

Doporučujeme při výběru dodavatele zohlednit nejen ceny, ale také obchodní podmínky nebo typ smlouvy (smlouva na dobu neurčitou versus na dobu určitou).
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk