Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.8.15 / dotaz č. 60007
1) Na obchodním centru máme digitální elektroměry – některé mají přímé měření a některé nepřímé s trafem. Instalace elektroměrů proběhla cca koncem roku 2004. Elektroměry užíváme jako podružné fakturační pro rozúčtování spotřeby elektro jednotlivým nájemcům. Potřebovali bychom vědět, po jaké době je třeba provést výměnu/kalibraci/kontrolu elektroměrů.
2) Druhý dotaz souvisí s odpovědí na první dotaz v tom smyslu, zda v případě nutné výměny/kalibrace/kontroly takové služby poskytujete.
Moc děkuji
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Danou problematiku upravuje Zákon o metrologii č. 505/1990 Sb. v platném znění a jeho prováděcí předpis - Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu.

Z důvodu, že elektroměry používáte pro přeúčtování elektřiny, tak dle definice v (3) § 3 zákona o metrologii se jedná o stanovená měřidla:
"Stanovená měřidla jsou měřidla, která Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") stanoví vyhláškou k povinnému ověřování s ohledem na jejich význam
a) v závazkových vztazích, například při prodeji, nájmu nebo darování věci, při poskytování služeb nebo při určení výše náhrady škody, popřípadě jiné majetkové újmy,
..."

Prováděcí vyhláška v příloze č. 1 definuje následující lhůty k povinnému ověření dle typu použitých měřících přístrojů:

Indukční elektroměry vyrobené do 31. prosince 1989
a) pro měření elektrické energie v přímém zapojení … 10 roků
b) pro měření elektrické energie ve spojení s měřícími transformátory … 5 roků

Indukční elektroměry vyrobené po 1. lednu 1990
a) pro měření elektrické energie v přímém zapojení … 16 roků*)
b) pro měření elektrické energie ve spojení s měřícími transformátory v úrovni NN … 12 roků

Statické elektroměry
a) pro měření elektrické energie v přímém zapojení … 12 roků*)
b) pro měření elektrické energie ve spojení s měřícími transformátory v úrovni NN … 12 roků

Měřicí transformátory proudu a napětí
a) indukční používané ve spojení s elektroměry … bez omezení
-----------------------------------------------------------------------------

Ověřením stanoveného měřidla se potvrzuje, že stanovené měřidlo má požadované metrologické vlastnosti. Stanovených měřidel může být používáno pro daný účel jen po dobu platnosti provedeného ověření. Postup při ověřování stanovených měřidel stanoví MPO vyhláškou. Požadavek se považuje za splněný, pokud je měřidlo v souladu s požadavkem stanoveným opatřením obecné povahy. Ověřené stanovené měřidlo opatří Český metrologický institut nebo autorizované metrologické středisko úřední značkou nebo vydá ověřovací list anebo použije obou způsobů. Grafickou podobu úřední značky a náležitosti ověřovacího listu stanoví MPO opět vyhláškou. Doba platnosti ověření stanoveného měřidla se počítá od začátku kalendářního roku následujícího po roce, v němž bylo ověření stanoveného měřidla provedeno. U stanovených měřidel, pro něž se vystavuje ověřovací list, se doba platnosti počítá ode dne vydání ověřovacího listu.

Z uvedeného vyplývá pro váš případ, že:
a) měřící transformátory proudu ověřovat nemusíte,
b) použité elektroměry (ze zkušeností předpokládám použití statických) ať již v zapojení přímém či nepřímém mají lhůtu pro ověření 12 let, která pokud byly instalovány v roce 2004, tak bude v brzké době pravděpodobně končit...


Naše společnost ověřování elektroměrů neprovádí, musíte se obrátit např. na Český metrologický institut (https://www.cmi.cz/inspektoraty) či jiné autorizované metrologické středisko (např. při distributorech elektřiny PRE, ČEZ, E.ON aj.). Je vhodné zvážit, zda vzhledem k použitým elektroměrům, jejich stáří, stavu atp. je ekonomické je ověřovat či vyměnit za jiné (mj. bude nutné po dobu ověřování instalovat jiné elektroměry /zakoupené, zapůjčené/...).

Není mi známo, jak máte smluvně ošetřené provádění odečtů energií atp., ale ze zkušeností ze znalecké činnosti Vám mohu doporučit informování nájemců o termínu výměny a sepsání řádného protokolu za možnosti jejich přítomnosti.


Za EKIS Český Krumlov
M. Škopek



Odpovídá:  Ing., Ph.D. Martin Škopek* - EKIS Český Krumlov tisk