Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.15 / dotaz č. 60099
Dobrý den, dne 13.7.2015 navštívil zástupce COMFORT ENERGY mé rodiče a nabízel jim smlouvu na změnu dodavatele el.energie a nákup sady žárovek za 1 Kč. Rodiče kupní smlouvu na žárovky podepsali, na změnu dodavatele nikoliv (nejsou si vědomi). Možná došlo k předjednání. Dne 11.08.2015 zástupce CE telefonicky ověřoval smlouvu na změnu dodavatele, při které rodiče tuto smlouvu odmítli.
Dotaz:
sadu žárovek chceme vrátit do lhůty 30-ti dnů. Je postačující formulář o odstoupení od kupní smlouvy CE poslat zvlášť doporučeně nebo stačí v balíčku se žárovkami?
Je nutné řešit obě smlouvy současně ( i termínově) nebo obě podléhají jiným časovým lhůtám?
Děkuji
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Jak jsem měla možnost dříve vidět dokumenty CE, které se pojí s koupí žárovek, není přímo podepisována smlouva na změnu dodavatele (ve fyzické podobě), ale je sjednávána i elektronicky. To by mohl být tedy i Váš případ. Sám uvádíte, že lhůta na odstoupení od smlouvy na žárovky je do 30-dnů. Je nutné vyplnit odstoupení od kupní smlouvy a to zaslat společně se žárovkami - ideálně na dodejku, protože dostanete informaci o tom, že byla zásilka převzata. Současně je třeba odstoupit od smlouvy na dodávky energie - to lze učinit na základě energetického zákona (par. 11, odst. 2) - ten říká, že od smlouvy uzavřené při podomním prodeji lze odstoupit ještě 5 dnů před zahájením dodávky. Také toto odstoupení odešlete nejlépe s dodejkou. K vašemu dotazu - obě odstoupení sice podléhají jiným termínům, ale doporučujeme zaslat je neprodleně.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk