Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.8.15 / dotaz č. 60178
Dobry den,

na www.energetickaporadna.cz jsem si precetl Vas clanek o praktikach Comfort Energy. Do meho Ostravskeho bytu prisel obchodni zastupce teto firmy. Nejdrive jsem nechapal o co jde, ale po 2 hodinach a precteni smluv jsem se rozhodl, ze chci zarovky i energie od nich. Uvadim v datech:
- 24.6 jsem podepsal smlouvu na zarovky a smlouvu na zmenu dodavatele elektriny (od prosince) a plynu (od 10.8).
- 23.7 jsem se rozmyslel a poslal jsem Comfortu doporucenym dopisem "Odstoupeni od kupni smlouvy a vraceni led zarovek" a v baliku zarovky. To vse v koordinaci s prodejcem RWE, ktery me presvedcil abych se nakonec priklonil k nim.
- po case mi prisel dopis z Comfort energy na kterem je ze potvrzuji zpracovani meho pozadavku na ukonceni smlouvy "v Praze dne 21.7".
- 5.8 (dnes) mi volal pan z Comfort Energy, ze jim zarovky prisly udajne o den pozdeji nez je lhuta 30 dnu a proto budou chtit sankce (2000Kc), nebo mam s nima uzavrit smlouvu aspon na neco (plyn nebo elektrina) az mi dobehne smlouva se stavajicim dodavatelm (tedy ted uz plyn RWE)

Timto se mi potvrdilo, ze Comfort Energy nebyla spravna volba. Ikdyz jsem jim zarovky vratil neporusene, staci udajny den zpozdeni a vydiraji mne (pry je vsechno vyrizovani stalo penize).

Otazka zni: mam nejakou sanci vyhnout se placeni sankci? Jakym zpusobem? Nebo je to zbytecne a radeji jim zaplatit? Zarovky jsem odeslal ve lhute, ale prisly asi tesne po lhute - nevim jak si to muzu overit, mam jen podaci listek.

Zkoumal jsem jeste smlouvy a na zadni strane te o zarovkach je napsano v rubrice Caste dotazy: "Pri uplatneni prava na odstoupeni je rozhodujici datum odeslani takoveho odstoupeni a/nebo datum navstevy Zakaznickeho centra".

Dekuji
--
S pozdravem
Dobrý den,

bohužel podobné případy nejsou ojedinělé a také se s nimi setkáváme. Pokud jsou mi známé materiály Comfort Energy (kupní smlouva, poučení o možnostech odstoupení), je uvedeno, že rozhodující je datum odeslání odstoupení - na podacím lístku byste měl podle toho, co píšete, mít i datum odeslání zásilky. Tím bych se pokusila argumentovat u Comfort Energy. Nový občan. zákoník rovněž uvádí, že v případě podání odstoupení od smlouvy, je rozhodující datum odeslání zásilky (nikoli přijetí na straně adresáta). Doporučuji vám veškerou komunikaci s Comfort Energy archivovat. Pokud jste žárovky odeslal ve lhůtě, neměli by po vás žádnou pokutu požadovat.

Případně se můžete ještě obrátit na Energetický regulační úřad - www.eru.cz, a to na oddělení ochrany spotřebitele.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk