Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.9.15 / dotaz č. 60842
Dobrý den, mám na baráku FVE, ale vykazuju velké dodávky přebytků do sítě, běžné spotřebice jsou zapnuté spíše večer nebo ráno, když nesvítí slunce a přes den, jsem v práci, takže skoro nic nespotřebovávám. Mám v baráku teplovodní okruh rozdělený na část do podlahového topení s regulací a část do ústředn. topení napojené na krbová kamna nebo 9 Kw elektrokotel na HDO, ale rád bych nějakým způsobem využil výrobu z FVE přes den, tj. když svítí slunce, aby to mohlo jít také do výše uvedeného teplovodního okruhu (podlahového nebo ústředního topení). Za přebytky do sítě prakticky nic nedostanu. Boiler mám rovněž na HDO elektřinu opět s možností ohřevu vody též z teplovodního okruhu. Dotaz tedy zní, zda lze nějak využít elktřinu z FVE do teplovodního okruhu s podlahovým a ústřením topením. Děkuji předem
Vážený pane, Vaše rozhodnutí eliminovat vyrobené přebytky elektrické energie je správné ekonomicky i strategicky, a to nejen pro Vás ale rovněž i pro elektrizační soustavu, do které je přes distribuční soustavu prostřednictvím NN přípojky zapojena i Vaše fotovoltaická elektrárna.
Pozorně jsem si pročetl dotaz a věc je jednoduchá. Ve svém dotazu neupřesňujete výkon FVE, uvedu ale odpověď obecně - která se poté upřesní ve Všem případě, zda-li na druhé úsporné opatření zbyde ještě nějaká energie. V zásadě platí, aby vše pracovalo s co největší efektivitou, musíme se skloubit maximum výroby elektřiny z panelů a smysluplným využitím - což znamená, že celoroční potřeba je příprava teplé vody a tam já vidím zásadní krok k zamezení přetoků. Tento krok znamená opatření č.1 - pravděpodobně výměnu bojleru za větší, který bude mít kromě elektrické spirály s řízením na HDO ještě i jednu nebo dvě další elektrické spirály, podle provedení Vaší FVE buď jednofázové nebo třífázové, s řízením po každé fázi a regulátorem přetoků, který umí řídit více spotřebičů a zároveň i spínat spotřebiče (spirály).
Pokud bude ještě dále výkon z FVE dostačovat, je možné provést i opatření č.2 - a to do teplovodního okruhu případně do akumulační nádoby okruhu topení přidat další řízenou elektrickou spirálu, která bude řízena společným regulátorem přetoků.
Aby vše fungovalo správně je zapotřebí zapojit regulátor řízení přetoků ihned za elektroměr distributora.


Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk