Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.9.15 / dotaz č. 60921
Dobrý den, jsme 3 členná rodina. Je nutné vyměnit "karmu", převložkovat komín.Zvažujeme možnost přejít na boiler o objemu cca 100- 120 litrů. Jak mohu prosím zjistit, která společnost nám nabídne levný tarif, a zda se můžeme dostat na stejnou cenu jako za plyn. Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
cena elektřiny pro ohřev vody je cca 1,9 Kč/kWh, cena tepla z plynu (při započtení ztrát při spalování) je cca 2,3 Kč/kWh. Rozdíly u jednotlivých dodavatelů jsou asi do 10 %. Běžná spotřeba teplé vody je 800 kWh/osobu za rok, pro 3 osoby cca do 2500 kWh/rok (přesnou spotřebu zjistíte na faktuře za plyn). Ročně tedy ušetříte zhruba 1000 Kč.

Pokud chcete instalovat bojler, informujte se u distributora (PRE) o možnosti změny sazby. Zkontrolujte si na faktuře, jakou sazbu máte dnes (pravděpodobně jednotarifovou D02). Pro bojler můžete mít sazbu s nízkým tarifem C25. Distributor vám sazbu přizná, pokud je to technicky možné. Budete muset vyměnit elektroměr a případně udělat pro bojler samostatný okruh elektřiny (aby bylo možné bojler vypínat v době vysokého tarifu).

Pozor - změní se vám i náklady na spotřebu elektřiny v domácnosti (v sazbě D25 je cena za kWh ve vysokém tarifu vyšší, než v sazbě D02) a zvýší se i platby za jistič. Náklady na elektřinu a nabídky dodavatelů si můžete porovnat na kalkulátoru ERÚ:

http://www.eru.cz/cs/informacni-centrum/zmena-dodavatele/kalkulatory/porovnani-nabidek-dodavatelu-elektriny

Jak se vám změní náklady oproti ohřevu plynem si můžete porovnat na této kalkulačce:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina, Plyn
tisk